Начало За Забава Театър „Пиеса за теб” на Ани Васева гостува във Велико Търново

„Пиеса за теб” на Ани Васева гостува във Велико Търново

1321

След „Малдорор” и „Тотална щета”, Ани Васева отново ще представи свой спектакъл във Велико Търново. „Пиеса за теб”, с участието на Леонид Йовчев и Александър Узунов, ще се играе на 13 декември (вторник) от 20:00 ч. в бар “ТАМ”.

„Пиеса за теб” е спектакъл за неразличимата точка, където бъдещето се превръща в минало, очакването – в спомен, детството – в напреднала възраст, новото начало – в повторение. Отвъд мъгливия хоризонт на меланхолията се формира нов свят. Свят, в който космосът тепърва се създава и едновременно с това избухва в зрелищен финален взрив. В тази временна вселена възрастта, полът, личната биографията и споменът са двузначни, разтегливи и изменчиви понятия. Там всичко се движи между най-конкретното и най-абстрактното..

„Трудно би могло да бъде разказана „Пиеса за теб” като някаква сюжетна линия, защото текстът разчита на други връзки.”, сподели Леонид Йовчев, носител на тазгодишните театрални награди „Икар” и „Аскеер” за главна мъжка роля.

Текстът и режисурата на „Пиеса за теб”, която вече трети сезон се играе във Френския институт в София, са на Ани Васева – театрален автор и режисьор. Тя е от новото поколение в българското сценично изкуство, което е космополитно, независимо от граници, универсално. Такива са и нейните спектакли. – “Пиеса за умиране” (2010), “Франкенщайн” (2011),  “Фаетон: изверги” (2013), „Малдорор” (2015), „Тотална щета” (2016), в рамките на които развива своята специфична театрална форма, в постоянно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьора Леонид Йовчев. Тримата са централните фигури в група „Метеор”.

Спектаклите на Ани Васева се отличават с опита да се намери нов подход към връзката между тялото и духа, театралната игра, човекът в културологичен, политически, социален,психологически аспект:

”Да, те са много различни, но ние не сме целели да се отличаваме, просто така се получи. Тези техники се родиха по време на общата ни работа. Изключително важни са за мен, като актьор, защото ми помагат при работата с текст и в други спектакли. Естествено, не се опитвам, а и не може, да ги повтарям едно към едно в други представления, тъй като спецификата на работата с различни режисьори е различна, но определено такива техники обогатяват пластичността на словесното и физическото действие. Работата в спектаклите на Ани Васева винаги е много интензивна, изисква много енергия и концентрация. Това усъвършенства в много аспекти работата ми като актьор. За мен е голяма радост, че можем да показваме такива представления във Велико Търново, защото те се отличават от нещата, които се играят в щатните театри. Това са представления, които много често не успяват да намерят публика, извън местата, на които се играят.”, сподели още Леонид.

Освен постоянната аудитория, която идва на всички постановки на Ани Васева в Търново, има и друга причина Леонид да се чувства добре в старата столица:

„Аз съм роден във Велико Търново, тъй като майка ми и баща ми са били студенти там. После самият аз бях студент в специалност „Приложна лингвистика с английски и японски” и винаги ми е приятно, когато идвам в Търново. Освен това там е и сцената на читалище „Надежда”, където играхме под ръководството на Стефан Методиев – невероятен педагог и актьор, който ме подготви за кандидатстването ми в НАТФИЗ. Може да се каже, че Търново е свързано с началото на актьорската ми работа.”