Начало Новини Здраве Подобряването на социално–икономическите условия на живот на бременните може значително да ограничи...

Подобряването на социално–икономическите условия на живот на бременните може значително да ограничи риска от предтерминно раждане

764

Подобряването на социално–икономическите условия на живот на бременните може значително да ограничи риска от предтерминно раждане. Това обясни доц. д-р Светлозар Стойков, началник на Родилното отделение при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Сред тези условия той изброи редовното посещаване на женска консултация, намаляване на тежкия физически труд при бременните и увеличаване на възрастта им – над 16 години. “Важното е да се каже, че горната граница за преждевременно раждане е краят на 37 гестационна седмица или 259 ден. Трябва да кажем коя е долната граница за преждевременно раждане. Преди повече от 30 години тя беше 28 гестационна седмица. Това се правеше умишлено. Днес почти 100% от бебета, родени около тази седмица, при добри неонатологични условия могат да бъдат спасени. Това се правеше, за да се създаде изкуствено намаляване на процента на пренаталната детска смъртност и да се докаже, че социалистическото здравеопазване е на по-високо ниво от това, към което се стремим сега“, отбеляза доц. д-р Стойков.

Той допълни, че днес границата е 26 гестационна седмица, тогава плодът се ражда около 800 гр. „До преди година границата беше 22 седмица, тогава плодът е около 500 грама. Във водещите световни клиники и такъв плод може да бъде спасен. Последствията за това, обаче могат да са сериозни. Може да има последици като церебрална детска парализа, проблеми с белия дроб и зрението, но доказано е, че плод над 500 грама може да преживее“, посочи още експертът.