Начало Новини Политика Председателят на СГЕРБ проф. Николай Андреев: Популизмът задълбочава проблемите

Председателят на СГЕРБ проф. Николай Андреев: Популизмът задълбочава проблемите

826

Европа е в труден период, какъвто от края на Втората световна война не е имало, каза във Велико Търново председателят на националната структура на Старейшини ГЕРБ проф. Николай Андреев.По думите му тежката икономическа и финансова криза, която от 2008 г. обхвана континента и половината свят, също има последващи ефекти в държави с не достатъчно силна икономика. „Сега сме изправени пред решителния избор  дали ще кажем „да“ на популизма, омразата и евроскептицизма, или ще тръгнем по пътя на класическото, утвърдено европейско развитие, каквото може ГЕРБ да даде на България“, каза пред колегите си от Великотърновска област проф. Андреев.

В старата столица той присъства на областно работно събрание на старейшините, което в понеделник вечер се проведе по инициатива на регионалния клубен ръководител д-р Петя Илиева. Специален гост на форума бе и областният лидер на ГЕРБ Даниел Панов.

В ЕС следят отблизо обстановката в България, каза проф. Андреев, който е вице-президент на Европейския съюз на гражданите сеньори към ЕНП. Лидерите на най-голямата партия в Европа нееднозначно са показали, че стоят зад ГЕРБ, обясни националният ръководител на старейшините.

Проф Андреев представи пред колегите си приоритетите, които ГЕРБ залага за следващото управление. Той акцентира върху образованието, здравеопазването и сигурността, като не бе пропусната и темата за доходите на хората:

„Защо например пенсиите са толкова ниски? Отговорът не е еднозначен, но има неща, които не бива да пренебрегваме и забравяме. Ниски са, защото тръгнахме от нулева база. Пенсионният фонд, трупан в продължение на няколко десетилетия, по времето на правителството на Любен Беров беше насочен към търговските банки, с идеята да носи по-висока доходност. За съжаление, помните, банките раздадоха необезпечени кредити. На два пъти БНБ се опита безуспешно да гирефинансира, а резултатът беше една галопираща инфлация. И разбира се пенсионният фонд се стопи. На практика парите на пенсионерите се оказаха в ръцете на кредитните милионери“.

Около 2.3 милиона са пенсионерите в България в момента, каза проф. Андреев. Отчисленията от работещите за пенсионен фонд не са особено големи, което налага държавата да субсидира НОИ вече с 4 млрдлв годишно, обясни още професорът. Повишаване може да е на лице единствено при реално действаща и достатъчно интензивно развиваща се икономика.

Лидерът на старейшините припомни, че за миналата година, при управлението на Бойко Борисов, икономическият ръст е 3.5 процента и завършихме с бюджетен излишък за първи път от доста години. Това е така, въпреки, че правителството на Борисов завари след Орешарски повече от 3 процента дефицит и въпреки, че разплати общо 3 млрдлв за американските централи и „Белене“, и още 3.7 милиарда за КТБ.

Новото правителство наследиот Борисов средства в размер на 12 милиарда. След встъпването на служебния кабинет в длъжност обаче, най-голямата рейтингова агенция „Мудис“ ревизира прогнозите си за икономическото развитие на България в следващата година и очакваните 4.4% ръст на БВП бяха понижени на 2.7% .

Стъпките, предвидени от ГЕРБ за допълнителностимулиране на икономиката и повишаване на доходите бяха сред най-дискутираните теми по време на работната среща на СГЕРБ.

„Не се поддавайте на внушения и страх!“, призова колегите си професор Андреев. „Не се страхувайте и не се съмнявайте! Не се оставяйте на популизма, той само задълбочава проблемите. Много се пазете и от евроскептицизма. Пътят на България е пътят на Европейския континент. Имаме възможност и потенциал, и ще вървим напред, ако страната отново се ръководи от умни и достойни хора!“, категоричен бе проф. Николай Андреев.

Във В. Търново и областта държавата не беше влагала толкова средства в продължение на десетилетия, преди да има правителство на ГЕРБ, каза пред присъстващите великотърновският кмет и областен координатор на партията Даниел Панов. Той отчете сериозната подкрепа, която е получавал в работата си от Цветан Цветанов и другите великотърновски народни представители от ГЕРБ. Панов бе категоричен, че за да продължи видимият икономически подем в региона, приоритет за следващия управленски мандат на ГЕРБ ще бъде довършването на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград и АМ „Хемус“, които в момента се реализират.

Областният лидер на ГЕРБ благодари на д-р Петя Илиева и колегите й за активността, енергията и инициативите, които винаги са насочени към подобряване качеството на живот на възрастните и хората в неравностойно положение. Той ги поздрави за това, че съумяват да привличат съмишленици и партньори, извън партийните структури и приветства всички звена, центрове и граждански сдружения, които сътрудничат на СГЕРБ. Панов декларира, че и занапред ще подкрепя инициативите на организацията.

Домакинът на срещата д-р Петя Илиева направи подробен отчет на работа и очерта акцентите в дейността на старейшините през тази година.

В структурата на СГЕРБ във Великотърновско членуват близо 1,800 души, а на работната среща в старата столица присъстваха представители на всичките 10 общини от региона.