Начало Новини Инфраструктура Тече почистване и окастряне на дървета по четвъртокласната пътна мрежа в община...

Тече почистване и окастряне на дървета по четвъртокласната пътна мрежа в община Велико Търново

819

Тече почистване на четвъртокласната пътна мрежа на територията на община Велико Търново. Извършва се премахване на клони, листа и окастряне на храсти и дървета. Това обясни Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметски наместници „Янтра 2000“. Причината е подготовката за предстоящата зима.

Тя уточни, че всички населени места в региона разполагат с необходимите ресурси, които са нужни за реакция, при евентуално влошаване на времето. „През месец октомври зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев проведе среща с всички кметове и кметски наместници. Темата беше изцяло подготовка на селата за зимата. Всички кметове докладваха каква готовност имат. Голяма част от тях използват старата практика – сключват договори с местните арендатори, с местните земеделски кооперации, които имат подобна техника, която да обслужва селото. Когато техниката е местна, понякога селото се чисти по-бързо, отколкото четвъртокласната пътна мрежа“, отбеляза още Благовеста Факирова.

Тя допълни, че в малките села, които не разполагат с такава техника, фирмата, която почиства четвъртокласната пътна мрежа, ще бъде ангажирана и с улиците. Направена е заявка за пясък и сол, която ще бъде изпълнена идната седмица.

„На първо време са предоставени средства за закупуване на нафта за тези кметства, които имат сключени договори със съответни арендатори, трактористи или земеделски кооперации. В момента се прочиства четвъртокласната пътна мрежа от паднали колони, листа, които са се надвесили, за да бъде свободно движението на автомобилния транспорт“, каза председателят на Сдружение „Янтра 2000“. По думите ѝ това са основните дейности, които се предприемат.