Начало Новини Образование В училищата в Търново тръгна програма за превенция на трафик на хора

В училищата в Търново тръгна програма за превенция на трафик на хора

725

Във връзка с раздел III „Обучение и квалификация на кадри” от Националната програма за противодействие на трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” (ЦМЕДТ) организира и проведе двудневно обучение по темата в град Велико Търново, насочено към представители на училища от областта. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Основни акценти в обучението бяха идентифициране и закрила на деца – жертви на трафик и насилие и превенция на престъплението в училищна среда.

В обучението се включиха директори, учители и педагогически съветници от общините Елена, Златарица, Сухиндол, Стражица, Павликени, Свищов, Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново. Лектори на обучението бяха Десислава Тодорова – старши експерт в Националната комисия за борба с трафик на хора, Мариела Тодорова – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Ваня Ананиева – Секретар на МКБТХ – Велико Търново. В обучението се включиха и Нели Николова – образователен координатор към ЦМЕДТ „АМАЛИПЕ” и Христина Станчева – Секретар на МКБППМН – Велико Търново, които споделиха своя опит и добри практики в областта на превенцията на трафика на хора.

През първия ден от обучението участниците бяха информирани за видовете трафик на хора, механизмите за въвличане, начините за предпазване и националните политики в областта на предпазване от трафика на хора. През втория ден обучаемите са организирали превантивно-информационни кампании, като в края на обучението участниците са решили да проведат тези кампании в училищата и в населените места, които представят.