Начало Новини Здраве Регионалната здравна инспекция призовава за активното прилагане на противогрипни ваксини

Регионалната здравна инспекция призовава за активното прилагане на противогрипни ваксини

832

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново призовава за активното прилагане на противогрипни ваксини. За поредна година институцията се включва в кампанията на Световната Здравна Организация (СЗО) за повишаване на информираността на населението за необходимостта от прилагане на противогрипна ваксина като най-ефективно профилактично средство срещу сезонния грип. Това посочиха от пресцентъра на Инспекцията. От там припомниха, че месец ноември е най-подходящият за поставяне на имунизация срещу заболяването.

Поради високата изменчивост на грипният вирус, противогрипната ваксина трябва да се поставя ежегодно, тъй като съставът на грипната ваксина всяка година е различен. Актуалните грипни щамове, препоръчани от СЗО за северното полукълбо за сезон 2016/2017 г., включени в състава на противогрипните ваксини, са: А (Н1N1) Калифорния 2009, А (Н3N2) Хонконг 2014 и Б (Бризбейн) 2008. Имунитетът срещу грип се изгражда за около 20 дни, трае цяла година, като най-силен е през първите 6 месеца от поставяне на ваксината. Противогрипните ваксини намаляват риска от разпространение на заболяването сред членовете на семейството, затворените колективи – детски градини, училища, колективи на работното място. Ефективността на противогрипните ваксини е безспорно доказана. Те предотвратяват разболяване и хоспитализация, както и защитават живота на хората от рисковите групи. Особено препоръчително е ваксинирането за лицата над 65–годишна възраст, както и за децата и възрастните хора с хронични заболявания.

Препоръчително е ваксинирането и на здрави лица, които са в контакт с рискови групи и има опасност да предадат инфекцията; хора с рискови професии – работещи в здравеопазването, държавни и социални служби.

Противогрипна ваксина не се препоръчва при лица с данни за алергия към яйчен белтък; лица, при които предходно приложение на ваксината е предизвикало алергична реакция; по време на остро заболяване, протичащо със или без температура; кашлица; хрема и не се прилага при деца под 6 месечна възраст. Противогрипните ваксини предпазват голям процент от хората от грип и намаляват значително тежките усложнения след боледуване. След закупуване на ваксината тя трябва да се съхранява в хладилни условия в сектор с плюсова температура от 2 градуса до 8 градуса.