Начало Новини Бизнес Пламен Димитров във Велико Търново: Трябва реформа на данъчното облагане

Пламен Димитров във Велико Търново: Трябва реформа на данъчното облагане

842

Цялата данъчна система в България трябва да се реформира и да се промени философията на данъчното облагане, заяви във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Абсурдно е в най-бедната страна в Европа да има такова убийствено и несправедливо облагане на всички субекти. Налогът върху банковата система е мижав, а печалбата й за 10-те месеца е 1.2 млрд. лв. Работещите се облагат повече от бизнеса, не е актуално облагането на корпорациите”, заяви още той. Според Димитров, на този етап няма как да се променя регулацията на ДДС, но ако се промени самата система и законодателство, данъкът може да се намали с 2 пункта, коментира още Пламен Димитров.

Тези въпроси ще бъдат поставени и пред партиите по време на задаващата се предизборна кампания. След разговорите в парламента имаме усещането, че се създава нагласа за промяна на данъчната среда, заяви лидерът на КНСБ.

Несправедлив е и подходът към пенсиите, е становището на КНСБ. Според най-голямата организация на работещите там трябва да има дебат за това кое е социална помощ и кое е резултат от работа и внасяне на осигуровки върху заплащането.

Лидерът на КНСБ беше категоричен, че Бюджет 2017 не е добър, но е по-добър от Бюджет 2016. Със сигурност обаче той ще бъде актуализиран при новото мнозинство, обяви Пламен Димитров.

Той припомни, че синдикалистите са участвали в изработването на бюджета още от средата на годината и  са настоявали пред финансовия министър да бъдат осигурени 1.2 млрд. по различни пера. „Горанов осигури около 650 млн. лева за вдигане с малко на заплатите в здравеопазването, в образованието, в културата и в някои от социалните ведомства, но останалите не се намериха”,  твърди Димитров.

В четири области финансови искания на КНСБ не са били изпълнени. Увеличение с 25% на заплатите на работещите 15,500 служители в социалните институции е било поискано от синдикатите. „Повечето от тях са висшисти и работят с труден контингент, с хора с увреждания, а заплатите им се движат между минималната заплата и 550 лв.”, обясни Димитров.

За увеличение на заплатите в училищното и детското здравеопазване са били нужни 20 милиона лева. Те също не са осигурени в новия бюджет. Димитров коментира, че в тези структури работят 11,000 застаряващи или пенсионирани фелдшери и медицински сестри с ниско заплащане.
“Видяхте, че 10-те милиона за БАН също не бяха приети, нито допълнителните 8 млн. лева за Селскостопанската академия в Добруджа. Много млади учени започват със заплати, близки до минималната”, каза още лидерът на КНСБ.

15 млн. лева да се заложат в бюджета за вдигане на минималната ставка за обезщетение на безработните от 7.20 лв. на 9.50 лв., също не е било прието. Минималното обезщетение за безработица не е променяно от осем години, а то касае 30,000 човека, коментира още Димитров.

От КНСБ ще искат новият парламент да приеме актуализации на бюджета и по тези четири области да се изпълнят поетите ангажименти.

По-късно в Търново се проведе Разширен съвет на РС. Бяха обсъдени актуалната политическа обстановка, както и предизвикателствата пред идващия 8-ми конгрес на КНСБ през май.