Начало Новини Образование Русе и Търново спорят за Тараклийския университет

Русе и Търново спорят за Тараклийския университет

764

Русенският университет и този във Велико Търново се оказаха в спор, на кое от двете висши училища да стане филиал Тараклийският университет „Григорий Цамблак“ в Молдова. Идеята се спряга още от лятото, а заявката от дунавския град е била пусната още през август.

В същото време, от Великотърновския университет преди дни протестираха против идеята, молдовското висше училище да стане филиал на това в Русе. В Тараклийския университет учат предимно етнически българи, а населението на областта е съставено от повече от две трети от нашенци. Предвид педагогическия профил на висшето училище, трите университета, с които са водени разговори в България, са Пловдивският “Св. Паисий Хилендарски”, Великотърновският “Св. Св. Кирил и Методий” и Русенският “Ангел Кънчев”.

Законите и на България, и на Молдова дават възможност за подобно преобразуване. Мотивите на българската страна са проблемите, които Тараклийският университет среща с новите правила за акредитация, трудностите при намиране на студенти заради демографската криза и засилващата се конкуренция от университетите от Южна Молдова. Според ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, предложението Тараклийският ВУЗ да стане клон на този от града край Дунав, е било направено именно от ръководството на Висшето училище в Молдова. Това е станало с писмо от 22 август от посолството на България в Кишинев до образователния министър Меглена Кунева и проф. Пенчева. Такова било становището на академичната общност на Тараклийския държавен университет, взето на заседания на 13 юни. „Това се основава на базата на дългогодишното сътрудничество и съвпадението на специалностите между двата ВУЗ, както и възможността да се открият нови аграрни и инженерни специалности“, гласи писмото от Молдова.

Друга причина за изявеното желание е, че Русенският университет географски е най-близо до Молдова. “Декларираме, че профилът и постиженията на Русенския университет позволяват Тараклийският университет да бъде развит като филиал”, каза Пенчева. Според нея, двата университета си партнират активно още от създаването на ТДУ през 1994 г., като преподавателят от висшето училище в Русе доц. Руси Русев е един от основателите и член на първия сенат на Тараклийския университет. “Не искаме по никакъв начин да се противопоставяме на който и да е университет, но сме леко изненадани от отношението на нашите колеги от Велико Търново”, заяви председателят на Общото събрание на Русенския университет проф. Христо Белоев. Той припомни, че висшето училище в Русе е многопрофилно от много години. “Желанието ни е да подкрепим българската общност в Молдова. Ако някои наши колеги от други университети считат, че една такава стъпка може да им донесе някакви финансови дивиденти, дълбоко се заблуждават. Това е голяма грижа и отговорност към българите зад граница. Финансово силен университет като Русенския може да си позволи да го направи”, допълни Белоев.

Повече за университета може да научите тук.