Начало Новини Изкуство СБХ – Велико Търново с нов председател и Управителен съвет

СБХ – Велико Търново с нов председател и Управителен съвет

1018

Мариета Конова е новият председател на Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново. Тя бе избрана на отчетно-изборно събрание, провело се вчера в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Мариета Конова смени на поста своя колега от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” М. Джановски. Четирима активни художници от Велико Търново са новите членове на Управителния съвет, съобщи за Общинското радио Конова. Това са Мартина Караиванова, Николина Джановска, Симеон Захариев и Красимира Друмева.

През идната седмица предстои провеждането на събрание, в рамките на което ще бъдат обсъдени проектите и задачите, които си поставят артистите в старопрестолния град за новата година. „Посоката на работата ни ще бъде да организираме изложби извън пределите на Велико Търново и експозиционните площи в региона. Ще си контактуваме със сходни сдружения във Варна, Плевен, Бургас. Желаем и техни изложби да гостуват при нас. Пожелаваме си и да успеем да изложим творбите на великотърновските художници и в галерията на ул. „Шипка” №6″, заяви Конова.

Тя подчерта, че новият екип разчита на подкрепата на старите членове, както и на всички колеги-художници от болярския град. „Отворени сме за различни проекти, за да влезем в един план и да оползотворим предстоящия сезон”, допълни Мариета Конова.

Новият председател на СБХ-Велико Търново снощи откри традиционната изложба „Есенен салон 2016” в залите „Рафаел Михайлов”. 79 автори са включени в мащабната експозиция, която представя най-доброто в жанровете живопис, графика, скулптура, плакат, фотография. Тя е изключително разнообразна и представя 133 творби на художници от старата българска столица от различни поколения. Редом до утвърдените имена на Сашо Филев, Тодор Тодоров, Йордан Кисьов, Атанас Миндов, участват много студенти и докторанти, които не са приключили все още своето образование. Изложбата „Есенен салон” ще остане отворена за посетители до края на годината. Организатори на традиционната експозиция са Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново и Община Велико Търново.