Начало Новини История Свещеният Хълм на кръстовете

Свещеният Хълм на кръстовете

1317

Хълмът на кръстовете (Hill of crosses) се намира на 12 километра западно от Шяуляй в северната част на Литва и се използва като място за поклонения.

hylmНа него има стотици кръстове, които олицетворяват християнската преданост и които са паметник на литовската национална идентичност. Въпреки че не се знае със сигурност кога започва практиката на това място да се поставят кръстове, смята се, че началото е сложено през 1831 година. През годините хълмът се обсипва както с кръстове, така и с гигантски разпятия, дърворезби на литовски патриоти, статуи на Дева Мария и броеници, донесени от католическите поклонници. Твърди се, че хълмът е покрит с над 200,000 кръста.

Как всъщност се появява Хълмът с кръстовете?

По този въпрос източниците на информация се различават. Едната легенда гласи, че през XIII век, още преди литовците да приемат християнството, група езичници опожарили църква, която се намирала точно на това място. Останките формирали два хълма, а в знак на почит много хора започнали да носят кръстове на трагичното място.

Друга легенда гласи, че на това място са загинали две групи кръстоносци и в тяхна чест местните започнали да слагат кръстове на хълма. В по-нови времена хълмът се превръща в източник на национална гордост. За периода 1973 – 1976 година руското правителство неколкократно изгаряло и разрушавало всичко, но не успяло да сломи хората и те продължавали да оставят символите на своята вяра, макар това да било считано за наказуемо престъпление. В борбата си да затрият светилището управляващите дори решили да го наводнят, като го потопят под водите на новопостроен язовир, но идеята им не била осъществена.

През 1991 година, когато Литва става независима държава, Хълмът на кръстовете се превръща в национален символ на борбата за независимост. По това време около 35,000 кръста вече са положени, като големината им варира от няколко сантиметра до четири метра. През 1993 година Папа Йоан Павел II отдава почит на хълма и дарява статуя на разпънатия Христос.

Този хълм попада и във фотографския обектив на Хидеки Мизута /Hideki Mizuta/ – един от победителите в  поредната класация за фотография – “2015 National Geographic Photo Contest”.

"Hill of crosses" - Hideki Mizuta
“Hill of crosses” – Hideki Mizuta