Начало Новини Образование Сдружение „Инициативи за прогрес” приключи проект във Велико Търново и Свищов

Сдружение „Инициативи за прогрес” приключи проект във Велико Търново и Свищов

915

Проектът на Сдружение „Инициативи за прогрес” с наименование „Младите срещу радикализацията” бе реализиран под формата на информационни кампании в област Велико Търново и два семинара в гр. Свищов и в гр. Велико Търново. Проектът бе реализиран с финансовата подкрепа на Националната програма за младежта (2016-2020) на Министерството на младежта и спорта. Дейностите по проекта бяха реализирани между 02.12.2016 – 28.02.2017 г. Целева група по проекта бяха млади хора от област Велико Търново между 18-25 г. възраст. Основната тема на проекта е свързана с начините на превенция на радикализацията сред младежите.

„Европа и европейските общества са изправени пред редица заплахи за сигурността. Една от тези заплахи е свързана именно с радикализацията. Според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа радикализацията е процес, който кара човека към когото е насочена, да приеме насилствените действия като необходим и оправдан начин на протест. Тя не включва единствено послания, свързани с тероризъм, а обхваща много по-широк брой екстремни дейности, каквито са расизмът и футболното хулиганство. Думата „радикализация“ е свързана с много повече идеологии и убеждения, освен тероризма. В България например, организациите, промотиращи радикални послания, са крайнодесни политически партии и движения, скинарите и други неонацистки групировки. Бързото развитие на информационните технологии предоставя на екстремистите възможността да достигнат до младите хора бързо и лесно, без необходимост от физически контакт. Виртуалното пространство е препълнено с публикации свързани с езика на омразата, които промотират нетолерантност и агресия. Тъкмо затова ние искаме да бъдем полезни чрез нашите семинари, да предотвратим влиянието на тези негативни послания върху младите хора.” – казаха от сдружението.

Темата на семинарите беше „Начини за превенция на радикализацията във виртуалното пространство”. Освен млади хора, в семинарите участие взеха и експерт по сигурността, университетски преподаватели и местни лидери от малцинствените групи.

От Сдружение „Инициативи за прогрес” допълниха, че са много благодарни на Министерството на младежта и спорта относно техническата подкрепа, която са оказали при реализирането на проекта. „Примерно, при изготвянето на информационните и рекламните материали съдействието, което ни оказаха от министерството ни спести много ценно време. От администрацията на Министерството на младежта и спорта, отговорни за реализирането на проектите, постоянно бяха на разположение към нашите запитвания и своевременно получавахме тяхното съдействие при разрешаването на някои въпроси относно самата реализация на проекта.”