Начало Новини Криминална хроника Скинари убиха мъж с бухалки, взели го за циганин

Скинари убиха мъж с бухалки, взели го за циганин

1672

47-годишният Христомир Владимиров издъхна във Великотърновската болница след бой с бухалки от скинари, тръгнали да “трепят” цигани.

Вероятно той е бил объркан с мургавите обитатели на общинските жилища в кв. “Зона В”, до които се разиграва драмата, смята братът на починалия Владислав Владимиров.

Христомир починал на 25 януари, след като 20 дни е бил в будна кома. Повече от месец обаче случаят не бе огласен от полицията и прокуратурата в Търново.

Драмата се разиграла на 5 януари 2017 г. около 22:30 ч. “Доколкото знам, група футболни фенове и скинари, дрогирани, с качулки и бухалки тръгнали да бият циганите от общинските жилища, които са в близост до апартамента на майка ми и брат ми. Хвърляли пиратки и циганите се изпокрили. Владислав бил пийнал и излязъл с кучето, вероятно за цигари. Може да са метнали по него бомбичка или пък да са го объркали с ромите”, разказва братът на жертвата.

Групата започнала да се заяжда с Христомир и възникнало спречкване. Един от младежите се нахвърлил с бухалка и започнал да го налага. Повалил го на земята в снега. После ултрасите се разбягали, а човекът бил оставен да лежи в безпомощно състояние. “Съседите ми разказаха, че после го издърпали между паркиралите коли, за да не бъде прегазен на улицата”, допълва Владислав, който живее в търновското село Плаково.

По това време Христомир живеел сам в апартамента на ул. “Венета Ботева”, защото 70-годишната му сърдечноболна майка била в болницата. На следващия ден жената напразно чакала сина си да я вземе след изследванията в кардиологията, но се оказало, че той лежи в реанимацията.

“Качих се пред отделението, чаках може би два часа, но ми съобщиха, че е в тежко състояние и на апаратно дишане.

Пуснаха ме само за секунди да го видя. Така и не излезе от комата, но ме чуваше, като му говоря. Не можеше да движи левия си крак и ръка, но с дясната ме стискаше силно. Когато казвах да престане, защото ме боли, отпускаше”, разказва съсипаната жена.

Комшии видели пребития и подали сигнал на тел. 112. Мястото било отцепено от полиция. Раненият бил откаран в болница, където два пъти му отваряли черепа, но така и не дошъл в съзнание.

“Беше в будна кома, после започна само да спи”, продължава разказа си братът.

След като Христомир издъхнал, Владислав помолил кметицата на Плаково да бъде погребан в селото. Там взел и майка им, която е със сменени клапи на сърцето, за да се грижи за нея до погребението.

Тя вече се е прибрала в дома си в Търново, след като се е съвзела от първоначалния шок и мъка.

Според близките на жертвата авторът на фаталните удари вече е известен, но няма повдигнато обвинение за убийството.

Разследващите им обяснили, че чакат съдебномедицинска експертиза, която още не е изготвена.

Биячът бил син на уважавани университетски преподаватели

Пред полицията разказал, че не е използвал бухалка, а смъртта на Христомир била следствие на нещастен случай.

“Версията на това момче е, че му ударило един юмрук и той паднал назад като талпа – така си разбил главата. Обаче аз имам вкъщи 8 диска от скенера и кръвоизливът е от дясната страна на черепа. Лекарят ни каза, че компресията е била толкова силна, че мозъкът се е събрал в едната половина”, обяснява Владислав.

Христомир бил безработен и в последните години ровел в кофите за смет, за да си изкарва по някой лев от вторични суровини. Иначе разчитал на пенсията на майка си и при нея преживявал. Той завършил едва 8-и клас и преди заработвал като бояджия. Не успял да се задоми.

“Напоследък изпадна в депресия и си пийваше. Срещу никого обаче не е вдигал ръка, а във фаталната вечер просто направил бележка на групата младежи. Все едно е умряло куче и нищо не се случва”, казаха роднините на пребития до смърт.

Според прокуратурата във Велико Търново по случая се работи активно. Наблюдаващият прокурор Илиян Благоев обаче отказа да разкрие подробности. Не било в интерес на разследването. “Детайли по фактическата обстановка няма да изнасям, докато не приключи разследването. Мисля, че то няма да продължи дълго. Образувано е производство, заведено е първоначално в районната прокуратура. Има привлечено лице като обвиняем за нанесена средна телесна повреда. Наложена е и съответната мярка за неотклонение – “подписка”, обясни прокурорът.

Той наблюдава разследването, след като Христомир починал. Тогава делото е прехвърлено по компетентност в окръжната прокуратура за причинена смърт. Все още обаче не е променено нито обвинението, нито мярката за неотклонение. “При едно разследване винаги е възможно да има и други обвиняеми”, каза Благоев и не пожела да коментира самоличността на подведения под отговорност за зверския побой.

Майка му ще продава жилището заради дългове

Майката на убития Христомир – Рени Ненова, каза, че наскоро правили 40 дни от смъртта му на гробищата в Плаково.

Възрастната жена се надява на справедливост за побойниците, но не вярва много, че ще бъдат наказани.

От 3 години тя е със сърдечна операция и синът ѝ и бил опора в трудното им всекидневие. “Нямам сили, изморявам се. Христомир никога не ме пускаше да ходя по снега, той пазаруваше, ходеше да получава безплатен обяд за двама ни. Сега няма на кого да разчитам”, обяснява Рени.

“Ходеше по кофите, защото напоследък нямахме възможност да си купува тютюн. Получаваше социална помощ от 40 лв. като безработен, но те са доникъде. Аз имам заем, който изплащам с пенсията си”, описва ситуацията почернената майка. След смъртта на сина си тя обмисля да обяви за продан апартамента в Търново, за да покрие борчовете.

Христомир пиел понякога, но не системно, казва тя. Според нея той никога не би нападнал някого. Бил много милостив и привързан към кучето си. “Гледаше го от малко, намери го в кашон и го донесе вкъщи. След като го нападнаха и пребиха, кучето изчезна”, казва Рени.