Начало Новини Бизнес В подножието на Света гора започна строителството на невиждан по лукс и...

В подножието на Света гора започна строителството на невиждан по лукс и разкош хотел във Велико Търново

852

Суперлуксозен петзвезден хотел започнаха да строят поетапно в подножието на историческия хълм Света гора във Велико Търново. Според запознати инвестицията в резидънса е за близо 10 млн. лв. Практически той ще покрива много по-висока категория, но максималната у нас е тази.

Огромният комплекс ще има над 9,500 квадратни метра разгъната площ и се разполага на мястото на къпалните на мотела. Вложението е на един от създателите на компанията „Престиж“ Антон Танев. Първият петзвезден хотел в болярския град е разположен върху частен терен от 20 дка на мястото на бившия мотел. Изпълнител на обекта е една от най-мощните строителни компании у нас – „Универсал строй консулт“.

Заради денивелацията и спецификата на терена на мястото на площадката са монтирани два големи крана. Според запознати в плановете на собствениците са да приключат до следващата година. Частен път ще отвежда до голямо водно огледало от юг, с което ще се оформя входът на новия хотел. Сградата е адаптирана към характерната за авторитета и историята на града архитектура и ще е на 3 етажа заради ограниченията в този район. Тя трябва да бъде завършена още тази година.

От близо година Танев е фактическият собственик на мотел „Света гора“, който според документи е закупен за 782 хил. лв. от предишния собственик „Далкомерс“, зад който стояха екснародният представител Тодор Великов и Петко Казанджиев. Целият терен с площ от около 20 дка заедно с басейните и барбекюто ще даде място на първия хотел в града от най-високата категория. В момента в региона няма нито един хотел с категория 5 звезди. Изключение прави единствено бившата резиденция на Тодор Живков в Арбанаси, която обаче отдавна е позагубила старата си слава. „Интерхотел Велико Търново“ е с 4 звезди. Преди да бъде арестуван, бизнесменът Георги Вълев плануваше да направи 5-звезден хотел на мястото на бившия Окръжен народен съвет пред Царевец, който щеше да се нарича „Цар Калоян“, но това така и не стана.

Новият обект на Света гора ще глези посетителите си с всички възможни екстри, включително спацентрове, фитнеси, басейни, барове и ресторанти. Новите собственици имат амбицията да направят истинско хотелско бижу, което ще обогати местния туристически продукт. Антон Танев вече има регистрирана фирма „Света гора – Велико Търново“ ООД с основен предмет на дейност изграждане на балнеологичен център – лечебен и възстановителен. Преди време бизнесменът пък купи училището, земи и къщи в Ялово, за да направи винарна, която вече произвежда отбрани еликсири.