Начало Новини Бизнес Счетоводител и търговец превърнаха стара фабрика в стрелбище в Търново

Счетоводител и търговец превърнаха стара фабрика в стрелбище в Търново

1410

Двама амбициозни съдружници превърнаха стара фабрика във Велико Търново в стрелбище. Красимир Михтиев, който се слави като златният стрелец сред счетоводителите в старата столица и бившият търговец Велизар Захариев възродили порутената сграда като я превърнали в база за спортна и динамична стрелба. Така вече в болярския град от началото на тази година функционира първото частно стрелбище.

Залите, където любителите на оръжия пробват точен мерник са в постройката край прочутата жп гара Трапезица. Преди време Захариев купил сградата от реститути  за семеен бизнес. След като преди няколко години стрелбището на търновския клуб по динамична стрелба в Старото военно училище бе сринато заради преустройството на терена, стрелците започнали да търсят нов дом за клуба. Така през 2016 г. двамата ентусиасти създали фирма с равни дялове. Първоначалната инвестиция в сградата, където преди демокрацията са се пакетирали маслини и риба, е около 5,000 лева.

За ремонти дружеството е предвидило още поне 50,000 лева. Благоустрояването на базата обаче се прави постепенно. Пътят до мястото е бил в окаяно състояние, но  Михтиев и Захариев със собствени средства успели да запълнят дупките с фракция.  Преди два дни от общината изпратили машини да ремонтират участъка, тъй като този вид спорт става все по-популярен напоследък и привлича десетки желаещи. Тепърва ще се ремонтира терасата на сградата и ще се отваря още една зала за тренировки, на входа пък също има скеле, където след ремонта вероятно ще има и кафе за гостите и състезателите.

В клуба вече има близо 60 членове и интересът продължава да нараства. Стрелбището предлага над 50 различни вида оръжия-огнестрелни, въздушни, арбалети, прашки. Огнестрелните пушкала са най-предпочитани. Всеки мераклия да уцели мишената плаща само за патроните. Цената им варира от 30 стотинки до 1 лева в зависимост от калибъра. В залата за стрелба има няколко мишени, които не са подвижни. Отделно в зала за обучения по безопасно боравене с огнестрелно оръжие е обособен дневен бар и специализирана литература. На видно място са изложени част от наградите и купите на клуба и на шампиона Красимир Михтиев. Освен двамата партньори в начинанието участва и 22-годишният инструктор Матей Павлов, който е студент.

„Нашият клуб „Етър Ай Пи Ес Си” има вече 11-годишна история. Миналата година организирахме юбилеен турнир на полигона на Националния военен университет в село Беляковец. Годишно провеждаме по десетина състезания, а миналата година реализирахме-12. Динамичната стрелба навлезе в България през 2004 г. и се развива много бързо. Тя е интересен спорт, защото се стреля с голямо калибрено оръжие-пистолет, гладкоцевна пушка и нарезна карабина. Състезанието е за точност и за време. Може да се практикува от хора на различни възсти и пол. Идеята е бързо да се поразява мишената, която е статична, хората да са концентрирани, да реагират светкавично в екстремни ситуации. Първо се правят „сухи” тренировки, за да се отработят движенията и отделни елементии така да се намалят до минимум загубите на време. Всяка стотна е важна и затова девизът е „Бързина, точност, мощност”. Смятам, че тези, които се занимават със стрелба и имат оръжия, са най-примерните граждани у нас. Защото хобито зависи от даването на разрешително от държавата“, коментира Красимир Михтиев.

Той е икономист и се занимава със счетоводство от 1990 г. Със стрелбата се захванал по стечение на обстоятелствата година по-късно, когато влязъл в ръководството на клуб „Етър 100“ и в ръководството на федерацията по спортна стрелба. След четири години, когато управата се сменила, търновецът напуснал. В момента федерацията обединява 23 клуба в страната с над 400 картотекирани състезатели.  Великотърновският клуб е един от най-големите в България.

„Развиваме и активна международна дейност. Във Велико Търново идват да тренират спортисти от Русия, Румъния, а скоро ще имаме стрелци от Израел и Ливан. Много горски стражари, военни и полицаи ползват базата, за да се усъвършенстват на свои разноски. Точния си мерник тренират и много ловци като за тях има специално изработени мишени с изображение на глиган. Наскоро  служители от Митница Русе  бяха на курс за боравене с оръжие и изявиха желание и занапред да идват да тренират. Провеждаме курсове и след полагане на изпит издаваме сертификат за носене на оръжие”, обяснява Велизар Захариев.

Той споделя, че напоследък много младежи идват да стрелят, вместо да обикалят дискотеките, и така се опитват да припознаят казармата, за която само са чували. За тях и за всички останали търсачи на силни преживявания тук предлагат и стрелба с арбалет, с лък, скоро ще има и военна прашка. Понеже имало огромен интерес от деца под 16 г., сега се сформира и детски клуб, а участниците може да бъдат и на 5 г. Отбора събира учителката от Спортното училище във Велико Търново Марияна Делиева. За двамата ентусиасти хубавото е, че след всяко споделяне в социалните мрежи след посещение в частното стрелбище посетителите се увеличават. Това означава, че търновци имат нужда от това преживяване редом с фитнеса, народните и бални танци и новите модерни разтоварвания.

„Завършваме реконструкцията на залата за въздушно оръжие, която е оборудвана с по-леки мишени. Възнамеряваме да разширим комплекса с хотелска част, заведение за хранене и отдих на панорамната тераса, от която се разкрива красива гледка към хълмовете Царевец и Трапезица. Базата работи всеки ден от 10 до 20 часа, а клубът има и своя страница във Фейсбук.”