Начало Новини Политика Съветник от БСП ще дава на съд решение на ОбС – Велико...

Съветник от БСП ще дава на съд решение на ОбС – Велико Търново

845

Съветникът от БСП Стоян Витанов се закани да даде на съд решение на Общинския съвет във Велико Търново. На последната за годината сесия на местния парламент Витанов заяви, че не се чувства щастлив от едно от решенията на местния парламент от  сесията през ноември. Тогава съветниците гласуваха продажбата на токоизправителната станция и терена до хотел “Аквая” във Велико Търново. На мястото ще бъде изграден жилищен блок. Според червеният съветник обаче,  сделката не е добра, защото е  под стойността на данъчната оценка. По тази причина той поиска от колегите си  да я включат в дневния ред за прегласуване и отмяна.

“Точката мина с минимален брой гласове. Предполагам, че е станало някакво разсейване, недоглеждане, но сме допуснали грешка. Аз имам питане към кмета какво става със съоръженията там, които струват стотици хиляди левове- контактори, кабели, мед. Това влиза ли в сделката или не? По последна справка, която имаме цената на имота е 345,000 лв., но в данъчната оценка, която е приложена, сградата е оценена на 229,000 лв., а земята е оценена на 24,000 лв. В пазарната оценка, която ни представяте сградата е оценена на 303,000 лв., а за земята остават 43,000 лв. Съгласно чл. 41-ви от Закона за общинската собственост нямаме право да продаваме под данъчната оценка”, обясни мотивите си Стоян Витанов. Той заяви, че се е консултирал с юристи, които са обяснили, че няма как да се извърши подобна сделка за продажба.

Витанов призова колегите си да отменят решението си от предходната сесия, защото  не е законосъобразно и подчерта, че ако съветниците не гласуват предложението му той ще се обърне към други органи.

Местните парламентаристи отхвърлиха искането за повторно включване на точката в днешния дневен ред. Десет души гласуваха “за”, 5- “против”, 8 – “въздържал се”. 14 души не гласуваха.

“Моля гласуването да бъде изведено в протокола, защото ще се наложи цялата документация да я представя на компетентните органи и да се види кой какво е гласувал. Това ще бъде последствието от нежеланието да спазим закона”,  заяви  Витанов.

Преди искането за прегласуване, Витанов поздрави великотърновци за това, че старата столица е на първо място по раждаемост в страната. Той обясни, че е повод за гордост, че все повече млади хора решават да  създадат и отглеждат деца в старата столица.

По време на днешната сесия отпаднаха  питанията към кмета Даниел Панов, който отсъстваше от заседанието на местния парламент. Въпросите към него ще бъдат отправени на следващата сесия  през януари.

В началото на последното заседание, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов благодари на колегите си за свършената работа и им пожела успешна работа през новата 2017-та година.