Начало Новини Изкуство Тенденции в дигиталното изкуство на форум “Vision” във Велико Търново

Тенденции в дигиталното изкуство на форум “Vision” във Велико Търново

879

Форум за 3D графика „Vision” се проведе на 19 и 20 ноември във Велико Търново. Сред обсъжданите теми бяха тенденциите в дигиталното изкуство и организирането на свободни проекти. Основан във Факултет по изобразително изкуство на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, форумът събра лектори от страната и чужбина.

От създаването си през 2004 г. до днес организаторите доц. Светослав Косев и Денислав Миевски отчитат ръст на новите лектори, които тази година, бяха 70/100. Немалка част от тях се осмеляват да участват след години като наблюдатели. Подобни примери са срещите със завършили Факултет по изобразително изкуство студенти, които разказват за пътя, който са изминали от университета до гейм дизайна, като Мария-Десислава Касабова.

Част от темите на лекциите, които бяха заложени в програмата на събитието, включваха обсъждане на дигиталното рисуване и съвременния комикс с лектор Даниел Атанасов, по-известен като Сатанасов. Дияна Нанева разказа за съвместимостта на традиционни и дигитални техники. За ролята на класическото изкуство в дигиталния свят на компютърните игри говори Еди Бенун, арт директор в “Юбисофт” София.

Сериозно внимание се обърна на работата по съвместни проекти. Любомир Русев и Марин Крънзов представиха своето студио “Parizagames” като разясниха на достъпен език стъпките за неговата реализация. Александър Петров и Боян Йорданов, които са сред завършилите студенти, разказаха за работата си по създаването на фантастични светове.

Изненада на събитието беше Алфонсо де ла Торе, който има дългогодишен опит във филмовата индустрия в Холивуд. Сред филмите, по които е работил, са „Човекът мравка“, „Стартрек“. С неговата поява се затвърди важността за българските художници да гонят не само национално, но и световно ниво. Необходимостта непрестанно да се усъвършенстват и да обновяват уменията си спрямо световните тенденции.

„Всяко едно представяне само по себе си е силно. Всеки един от лекторите говореше съдържателно и спомена важни факти от естеството на работа, които рядко могат да се чуят в университета.“, коментира Денис Миевски.

Основната идея на форум “Vision” e воденето на диалог и обмяна на идеи между хора, които работят в сферата на 3D графиката. Въпреки използването ѝ като изразно средство за разширяване на мирогледа, от съществено значение е основата на класическите техники, допълва доц. Светослав Косев.

Тенденцията е „Vision” все повече да се превръща във форум за CG (computer generated), а по-малко за 3D артисти. В бъдеще плановете са форумът да се разшири времево и да придобие все по-голяма популярност.

Повече информация може да откриете тук.