Начало Новини Криминална хроника Побеснял турчин принуждава ученици да учат турски в основно училище в Шуменско

Побеснял турчин принуждава ученици да учат турски в основно училище в Шуменско

1176

Районният инспекторат в Шумен е установил нарушения в основно училище „Панайот Волов“ в село Тодор Икономово, община Каолиново, Шуменско. Директорът на основното училище, който в момента е временно изпълняващ длъжността – турчинът Билял Руфи, карал децата в училището да учат турски език, като задължително избираем предмет, въпреки тяхното нежелание.

Турчинът Руфи е заел длъжността, след като предишният директор се е пенсионирал.

ОУ „Панайот Волов“
ОУ „Панайот Волов“

Сигналът подаде в парламента народният представител от “Атака” Магдалена Ташева, а отговор на въпроса ѝ даде министърът на ообразованието Меглена Кунева.

„Децата искат да учат английски език, учителите в училището протестират, има дори камери, които следят какво става в училището, а на българските ученици е забранено да влизат в деловодството“, обясни проблеми в училището Ташева.

Светлана Андреева и Веска Тодорова
Светлана Андреева и Веска Тодорова

Тя каза още, че в селото има петиция, подписана от 168 души, които искат директорът на местното училище да бъде отстранен от поста.

Министър Кунева отговори, че в училището тече проверка, но за процедурите е необхдодимо време. Тя все пак каза, че Районният инспекторат в Шумен е установил наистина нарушения срещу директора и в момента тече дисциплинарна процедура. Със случая се е заела и районната прокуратура.

Билял Руфи
Билял Руфи

Името на побеснелия турчин Руфи нашумя след като учителките Светлана Андреева и Веска Тодорова оповестиха публично, позовавайки се на родители, че на общо събрание директорът е заявил пред родителите на турски език:

„Братя и сестри мюсюлмани, трябва да се справим с гяурите в това училище.“

В предаването учителите твърдяха, че има подписка срещу обезумелия турчин Руфи, в която се твърди, че директорът е политическо назначение. В Икономово твърдят, че зад скандалния директор стои ГЕРБ.

Интервюто на Светлана Андреева и Веска Тодорова следва.

Да припомним на турчина-провокатор, че шуменският учител-революционер, чието име носи училището, Панайот Волов, би му отрязал главата за подобна гавра на пределите на суверенна и свободна България.

Панайот Волов
Панайот Волов