Начало Новини Ученичка от ПГАТ „Цанко Церковски“ с първа награда за есе от Светия...

Ученичка от ПГАТ „Цанко Церковски“ с първа награда за есе от Светия Синод

1153

Ученичката от XI A клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Ц. Церковски” Борислава Йорданова спечели първо място на XIV национален конкурс „Бог е любов”.

На специална церемония в епархийския манастир „Св. Св. Кирик и Юлита” край Горни Воден бяха наградени отличените ученици в XIV Национален конкурс „Бог е любов“. Тази година темата на конкурса бе „Любов и милосърдие”. Съревнованието бе организирано от МОН и Светия Синод на Българската православна църква.

„Любов и милосърдие – това са две думи, които осмислят живота ни. Но повечето хора ще ми се изсмеят, като ги чуят. Не сте ли съгласни? А ще се съгласите ли, ако ви кажа, че живеем в едно „ болно общество”, в което индивидите губят своята уникалност и самоуважение, и постепенно се обезличават? Потъваме в блатото на тотална морална криза, в основата на която стои огромното безразличие към Човека. Все по-трудно се вглеждаме в лицата на хората, все по-трудно усещаме болката им и все повече се стремим да избягваме да се товарим с проблемите на „чуждите”, за да се съхраним. И не осъзнаваме, че така губим част от себе си. Днес, ако си носител на добродетели, си „глупак”.

Това написа в началото на есето си Борислава Цветомирова Йорданова от XIа клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски”, с което грабна сърцата на журито и спечели първа награда във възрастова група XI – XII клас за написване на есе или разказ.

На тържествената церемония по награждаването на отличилите се участници присъстваха Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, гл. експерт в МОН Коста Костов, ст. експерт по религия в РИО Пловдив Михаил Казанджиев. Поздравителен адрес беше поднесен от името на Ваня Кастрева – зам. министър на образованието и науката.