Начало Новини Учителите ще получат бонуси, но увеличението на заплатите им не е сигурно

Учителите ще получат бонуси, но увеличението на заплатите им не е сигурно

1148

С 20 млн. лева, които правителството ще отпусне за образованието до края на годината, ще могат да се раздадат допълнителни бонуси към заплатите на учителите, но все още не е сигурно дали ще има трайно увеличение на учителските заплати. Това става ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горанов.

„Това, което сме поели като ангажимент е да осигурим допълнителни средства за стандартите за средно образование, в размер на 20 млн. до края на годината“. Горанов пояснява, че според него е по-добре да бъдат използвани като целеви бонуси, за да не предрешават бюджета за следващата година.

В момента средната работна заплата на учителите в страната е 799 лева по данни на Националния осигурителен институт. На новопостъпващите млади учители работната заплата е 530 лева, но се очакваше да стане не по-малко от 600 лева от 1 октомври.

През миналата есен също имаше увеличение на възнагражденията в образованието средно с 5 на сто.

През изминалия месец министърът на образованието и науката Тодор Танев обяви, че от 1 октомври ще има увеличение на учителските заплати средно с около 70 лв.  Увеличението обаче ще обхване и непедагогическия персонал в училищата, а желанието на министерството е заплатите на учителите да продължават да растат и през следващата година.