Начало Новини Бизнес Хляб за директора и собственика, трохи за работниците – тъжната реалност в...

Хляб за директора и собственика, трохи за работниците – тъжната реалност в Хлебозавод Велико Търново

1494

С нас се свърза работник от Велико Търново, който ни сигнализира за системните нарушения в местния хлебозавод и престъпното поведение на неговите ръководители и собственик. Публикуваме пълния текст, без редкация:

„Хляб, а не трохи“ – това е мотото върху опаковките на хляба, произведен от Хлебозавод Велико Търново. Много хора си купуват от този хляб без да предполагат в какви условия се произвежда и че той вероятно е единственото, което слагат на масите си работниците, които го произвеждат.

Вероятно всеки човек смята, че хлябът се прави в чиста и напълни хигиенизирана среда. И може би някъде е така, но не и в Хлебозавод Велико Търново. Всички съоръжения, по които преминава продукцията се чистят със силно концентрирани препарати, което прави продукцията вредна за консумиране. А готовият хляб на свой ред отива на пода – пак чистен с такива препарати и в повечето случаи продукцията е без опаковка. Собственикът г-н Атанас Атанасов не обича да дава пари, поради което се използва и старо, негодно брашно.

Случващото се зад стените на Хлебозавода от месеци насам е недопустимо. Какво крият от обществото собственика Атанас Атанасов и директора Александър Шеврикуко? На първо място работниците им са осигурени на минимални работни заплати, а реалното им възнаграждение е по-високо, т. е. фирмата не плаща  пълни осигуровки на държавата. Работното време надхвърля 12 часа, но извънредният труд не се заплаща и не се записва. Причината към днешна дата Хлебозавод Велико Търново да е пълен с работници предимно от ромски произход и вероятно без трудов договор е забавянето и неизплащането на заплатите на дългогодишните работници, голяма част от които са напуснали. Но не всичко им е било изплатено. Директорът Александър Шеврикуко не изплаща задълженията на фирмата към напускащите – понякога последната заплата, понякога по 200-300 лв. Дали го прави за собствена или за фирмена облага не е ясно. На работниците не са изплатени заплатите за месеците септември и октомври 2016 г., но през предходните месеци са им налагани солидните глоби от 150 лв. като обяснение за причината не им е дадено.

Могат ли тези хора да изхранват семействата си с един хляб, който им се полага на ден от фирмата? Имат ли смелостта да се опълчат срещу собственика Атанас Атанасов, който има подкрепата на ДПС в региона? До кога Александър Шеврикуко ще ограбва хората и няма да им дава парите, за които са работи много повече от записаното в компютъра му? Двамата дължат обяснение не само пред бившите и настоящите си работници за бавенето и неизплащането на заплатите, дължат обяснение на цяла България за качеството и условията, в които се произвежда хляб.”