Начало Новини Образование Японският посланик посети ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”

Японският посланик посети ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”

1072

Извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Шиничи Яманака гостува във Великотърновския университет и се срещна с ректора на Университета проф. д-р Христо Бонджолов. На срещата бяха обсъдени сътрудничеството с японско посолство, изучаването на японски език във Великотърновския университет, договорите на Великотърновския университет с японски университети, бъдещите съвместни инициативи и предстоящият във ВТУ 20-ти празник на японската култура.

„Японски език се изучава в специалностите Приложна лингвистика с втори чужд език японски и Български език и източен език (японски език) към катедра „Класически и източни езици и култури” на Филологическия факултет на Великотърновския университет. Специалността Приложна лингвистика с втори чужд език японски е открита през учебната 1993/1994 г., а с Български и японски език – 2012/2013. Тези специалности са уникални за България. В момента в двете специалности се обучават над 70 души” – разказа проф. Христо Бонджолов. Той изрази и задоволството си от много добрите връзки на Великотърновския университет с японски университети – в момента има сключени двустранни споразумения за сътрудничество с 5 японски университета, а друг университет – Саппоро Гакуин, гр. Саппоро, също проявява интерес към Великотърновския университет за подписване на договор за сътрудничество.

Н. Пр. Шиничи Яманака благодари, че с дейността си Великотърновският университет допринася за развитието на отношенията между България и Япония.

Проф. д-р Христо Бонджолов подари на Н. Пр. Шиничи Яманака мартенички с пожелание за много здраве и късмет, Ex libris на Великотърновския университет с патроните светите равноапостоли братята Кирил и Методий и рекламни материали за Университета.

В книгата за почетни гости Н. Пр. г-н Шиничи Яманака написа: „Изказвам своето уважение и благодарност към Великотърновския университет за приноса му в задълбочаването на приятелските връзки между Япония и България. Надявам се, че и за в бъдеще връзките между двете държави ще продължават да се развиват”.

След срещата с проф. Бонджолов, Н. Пр. Шиничи Яманака присъства на учебен час по японски език, запозна се със студентите и преподавателите и обсъди с тях подготовката на студентите по японски език, техните специализации в японски университети, организирани от японското Министерство на образованието и по двустранните договори на Великотърновския университет с японски университети, конкурсите по ораторско майсторство, в които с успех редовно участват студенти от ВТУ.