Начало Новини Изкуство 15-годишен търновски магьосник превърна в Марибор хартиен гълъб в истински

15-годишен търновски магьосник превърна в Марибор хартиен гълъб в истински

863

15–годишният Силван Иванов от Велико Търново се върна с грамота от най-големия световен конгрес на илюзионистите, който се е провел в словенския град Марибор.

346 фокусници от различни страни и на различни възрасти са участвали в надпреварата, в която, според регламента, журито дава само по една награда във всяка категория. Останалите отличени илюзионисти получават грамота.

Търновският тийнейджър се е състезавал в категорията „Джуниър“, където е бил най-малкият участник. Силван се представил с 10-минутна програма, в която кулминацията е била манипулация с гълъби. „Така се наричат номерата – манипулации. Има фокуси, има и илюзии. Журито оценява бързината на пръстите ми, артистичността, особено в манипулациите. Всички движения трябва да са точни и премерени, не трябва да има излишни, защото те се наказват от комисията”, обяснява Силван.

Гълъбите са му страст от няколко години и той тренира всеки ден, за да стане много добър с тях. Казва още, че всеки фокусник си има свой стил на вадене на гълъби от кърпи, шапки, кутии и какво ли не. Самият той вади гълъб от прозрачна кърпа, после от шал, който първо е черен, после става цветен. И докато публиката гледа как малкият магьосник променя цвета на шала, се появява гълъбът.

Силван Иванов
Силван Иванов

Силван Иванов е на сцената от първи клас, когато все се навъртал около родителите си. А баща му е популярният маг Красимир Николов, когото всички познават като Мистър Ник. Преди години той работил заедно със съпругата си Боряна, която била негова асистентка. Днес тя си има своя счетоводна кантора и съставя програмата на Силван. Той започнал да прави фокуси, когато бил в трети клас, и вече седем години забавлява малки и големи. Сега е ученик в Старопрестолната гимназия по икономика и учи банково дело. Не прави фокуси в училище, за да преписва на контролни, но забавлява и съучениците си, и учителите си, лятото прави фокуси по морето, а през годината представя Велико Търново и България по международни фестивали и печели награди. Няма действащ илюзионист, който да не е искал да му бъде учител в магията, но Силви продължава да работи с баща си. Тийнейджърът признава, че няма никакъв спомен от първите си изяви, знае от разказите на родителите си и от останалите снимки, че е бил дегизиран като Хари Потър. Помни първия си фокус, който научил от баща си. „Фокусът е да превърна книжка с бели листи в албумче с цветни рисунки. Моливът ми е магически, рисувам – става. После имам магическа гумичка и пак започвам отначало, няма всеки път нова книжка да купуваме”, усмихва се Силван. А първата му манипулация била левитация с пинг-понг, което значи, че топчето увисва във въздуха.

Красимир Николов
Красимир Николов

Изключително скъпо изкуство е илюзията, всяка магия струва много пари. Повечето неща, с които Силви работи и се упражнява, семейството внася от Лас Вегас или Хонконг. Освен това в България местата, на които фокусниците могат да се изявят, са само две – едното е Габрово, а другото състезание за магии е Балканската магична среща в София, на която Силви също ходи. Скъпо е и обучението, признават родителите на Силви, а и е трудно да намериш къде и при кого да пратиш прохождащ магьосник у нас. Затова, докато били в Марибор, Силви и баща му се включили в практическите семинари. В тях действащи световноизвестни илюзионисти показват една от илюзиите си и обясняват как точно се прави – тренировките, движенията и тънкостите, до които са стигнали по време на работа по илюзията или фокуса.