Начало Новини Здраве 216 проверки в обекти с обществено предназначение извършиха за месец от РЗИ...

216 проверки в обекти с обществено предназначение извършиха за месец от РЗИ – Велико Търново

1504

216 проверки в обекти с обществено предназначение  извършиха за месец февруари 2017 инспекторите от Дирекция „Обществено здраве” (отдел „Държавен здравен контрол”). 78 са проверките  във връзка със стоки и дейности със значение за здравето, издадени са 15 предписания и 4 заповеди, съобщиха от здравната инспекция в старата столица.

Проверено е и качествата на питейната вода, ползвана от населението на Великотърновска област за периода 01.02. – 28.02.2017 г. С режимно водоподаване е било село Майско в община Елена.

33 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени места и обектите с ведомствени водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг са извършени през месеца. 6 от пробите не отговарят на изискванията. Нитрати са открити във водата в селата Стрелец, Никюп, Вързулица и Страхилово. В предприятия в Поликрайще и Горна Оряховица също са открити нитрати.

23 са регистрираните случаи на чревни инфекции за периода. 15 са били ентероколитите – във Велико Търново, Горна Оряховица, Долна Оряховица, и селата Драганово, Поликрайще, Горско Ново село, Родина, Батак, Стамболово и Куцина. Регистрирани са и 5 случая на Ротавирусен гастроентерит, както и по 1 случай на салмонелоза, колиентерити и вирусен хепатит тип А съответно в Стражица и Раданово.

Няма доказана връзка между инфекциозните заболявания и качеството на питейната вода, уточниха от РЗИ – Велико Търново.