Начало Новини Култура 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската...

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

1361

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни – 164 години.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в град Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

Празникът се чества и в редица европейски градове, а официална българска държавна делегация посещава Ватикана, където отдава почит на гроба на свети Кирил в църквата “Сан Клементе” в Рим.

На паметта и делото на първоучителите светите братя Кирил и Методий са издигнати десетки паметници в различни европейски държави,

Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, а също и монголците – общо около 200 милиона души.