Начало Новини История Документална изложба „Аз един Бачо Киро съм” бе открита във Велико Търново

Документална изложба „Аз един Бачо Киро съм” бе открита във Велико Търново

2093

На 17 юни във фоайето на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – гр. Велико Търново официално беше открита изложба за живота и дейността на Бачо Киро Петров. Временната експозиция „Аз един Бачо Киро съм” е съвместна проява на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново, Държавен архив и Регионален исторически музей – Велико Търново и Исторически музей – Бяла черква. Тя бележи началото на честванията на 180-годишнината от рождението на видния възрожденски деятел, които ще продължат на 7 юли 2015 г. в Бяла черква, организирани от Община Павликени, Кметство град Бяла черква, Народно читалище „Бачо Киро-1869” и Исторически музей – Бяла черква.

На 7 юли 2015 година се навършват 180 години от рождението на Бачо Киро Петров. Името на Бачо Киро достойно се нарежда сред имената на героите на революционното дело и мисъл, сред имената на апостолите на българската национална революция. Той е една оригинална личност от нашето Възраждане с ярка индивидуалност и самобитен талант на водач на народа. Той има своето специфично място в историята на Българското възраждане като един от най-известните революционери, действали в Търновския край.

Българската история го съхрани като един от смелите борци за свобода; българската култура – като неуморен просветител, читалищен и театрален деятел; българската литература – като самобитен поет и летописец; българският народ – като символ на честност,смелост и саможертва.

В изложбата са представени снимки и документи от житейския и творчески път на Бачо Киро и оригинални издания от фонда на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”.

Изложбата ще възкреси спомена за неговия героичен пример и саможертва, ще разкрие приемствеността на непреходните му просветителски и революционни идеи, ще допринесе за популяризиране на неговите завети и значението им в нашето съвремие. Образът му ще изплува от сенките на миналото и ще оживее в паметта на поколенията, за да подхранва нашата национална гордост.

Изложбата беше открита от Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква. Гости на събитието бяха Албена Тодорова – кмет на град Бяла черква, Мария Петкова – главен експерт „Култура и образование” в Община Павликени, Нели Цонева – директор на Исторически музей – Павликени, музейни специалисти, представители на отдел „Държавен архив” – Велико Търново, граждани.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в библиотеката от 17 юни 2015 г. до 30 юни 2015 г., а на 7 юли ще гостува в Исторически музей – Бяла черква.