Начало Новини Култура “Библия на филателистите“ показва музеят в Търново

“Библия на филателистите“ показва музеят в Търново

833

Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи в изложба даренията, които са постъпили в неговите фондове през 2016 година. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 16:00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

С изложбата музеят по традиция ще отбележи Деня на народните будители и ще благодари на многобройните си дарители, връчвайки им дарителско свидетелство и карта за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година. 47 частни лица, институции и фирми са дарителите на музея през изминалата година Те са предоставили над 230 предмета – етнографски материали, исторически предмети, оръжие, снимки, научна литература, както и материална подкрепа и финансови средства. Отделно, в кампанията за поставяне на българското знаме на крепостта Трапезица, до 30 септември т.г., са събрани 2,617.53 лв.

Сред най-интересните дарения, включени в изложбата, е албум със снимки предоставен от Асен Николов от с. Равна гора, Варненска област, който е родственик на Велчо Атанасов-Джамджията, организирал съзаклятието срещу Османската империя през 1835 година. Сред фамилните снимки е и рядка фотография на Александър Батемберг, направена в Дармщат след избирането му за български княз през 1879 година. В експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще може да се види юбилейно издание на каталог на пощенски марки от цял свят.

Каталогът е отпечатан през 1921 г. в Лайпциг и включва 9,000 изображения на марки с информация за тях. Така наречената „Библия на филателистите“ е дарена от търновката Румяна Друмева. Прелюбопитно е и Свидетелството за безупречност, издадено на Йозеф Верих от Градския съвет на Търново през 1890 г. Документът, написан на чешки език, удостоверявал, че „Верих, майстор печатар и бояджия, е водил безупречен живот в политическо и морално отношение и е порядъчен човек“. В дарителската изложба ще бъде експонирано и въоръжение и армейско вещево имущество, предоставено от Министерството на отбраната и частни лица, както и колекция от кутии за бонбони и вафли от 50-те години на ХХ век.

Куратор на изложбата, която ще продължи месец, е д-р Миглена Петкова, главен уредник в отдел “Фондове и Научен архив”.