Начало Новини Здраве Арбанаси е домакин на престижна международна среща по ендокринология

Арбанаси е домакин на престижна международна среща по ендокринология

874

Архитектурният резерват Арбанаси е домакин на престижната Международна среща по ендокринология. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Лекари от Румъния, Италия, Англия, Полша и България обменят опит и дискутират по въпроси, свързани с диагностиката и терапията при хроничните ендокринни заболявания. Един от акцентите е поставен върху т.нар. детски диабет – тип 1.

Заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков приветства участниците в престижната конференция. От името на кмета Даниел Панов той връчи благодарствени грамоти на именитите ендокринолози проф. Стюарт Бринк, проф. Ева Малеска и проф. Алесандро Салватони. Повод за жеста е забележителният принос на тримата лекари в развитието на детската диабетология.
Контролът върху диабета от първи тип чрез използването на съвременни инсулинови помпи също е сред широко дискутираните теми.

Международната конференция е организирана от Българското национално сдружение по детска ендокринология и сдружението с нестопанска цел „Култура без граници” с председател Росица Пандова–Йовкова.