Начало Новини Образование Маргарита Попова ще приветства студентите в Търново за 8 декември

Маргарита Попова ще приветства студентите в Търново за 8 декември

818

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще приветства академичната общност на Великотърновския универерситет по случай Студентския празник. Тя ще бъде почетен гост на тържественото събрание в аулата на 5 декември, съобщиха от Ректората.

Преди тържеството, в 9:30 ч., работа започва и ректорът за един ден Ангелина Симеонова, втори курс, „История и чужд език” в Историческия факултет.

Тържественото събрание ще бъде открито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов. За студентския празник и неговите традиции слово ще изнесе проф. д.и.н. Пламен Павлов. Приветствие към своите колеги ще поднесе Петър Петров, председател на Студенския съвет. От името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, ще има поздравления от Ма Ги, от Университета в Пекин, която е на обучение във Великотърновския университет, специалност „Българска филология”, съгласно Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката и Министерството на образованието на Китайска народна република, както и от Олга Пирж от Ягелонския университет, Полша – по линия на програма Еразъм +.

9 души, по един от всеки факултет, ще получат стипендиите на Академичния съвет в размер на 1,000 лв.

За първи път стипендия на Академичния съвет ще получи и студент от Педагогически колеж – Плевен: това е Росица Павлова Денчева – спец. „Начална училищна педагогика с английски език”.

Ректорът проф. д-р Бонджолов ще връчи личната си стипендия тази година на двама отлични студенти: Виктория Герасимова Бенчева, специалност “Технологии за обучение по математика”, Факултет „Математика и информатика“ и Симеон Младенов Антонов, специалност “Византинистика”, Исторически факултет. Стипендията е от лични средства на проф. Бонджолов – всяка е по 900 лв., колкото е ректорската надбавка. Стипендията на Ректора е учредена на името на основателя и първи ректор на Великотърновския университет чл.-кор. проф. Александър Бурмов, през 2011 г. по случай 100-годишнината от неговото рождение.

9 студенти, също по един от факултет, ще получат стипендиите на Алианц Банк – Велико Търново.

На тържественото събрание ще бъдат обявени и 32-та отличили се в различни области студенти от Великотърновския университет. Тези студенти са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност, в периода м. декември 2015 г. – м. декември 2016 г. Те не само се изявиха и доказаха, но със своите успехи издигнаха още повече авторитета на Великотърновския университет! Отличените студенти са наградени от Ректора с по 100 лв.

Тържеството ще завърши с връчването за шестнадесети пореден път на Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5,000 евро.