Начало Спорт Дадоха на Велико Търново „Купа България“ и Европейското първенство по ориентиране през...

Дадоха на Велико Търново „Купа България“ и Европейското първенство по ориентиране през 2018

1390

Две международни състезания ще организират съвместно през 2018 година Българската федерация по ориентиране (БФО) и СКО „Трапезица 1954“. Това стана ясно след заседанието на Комитета по лятно ориентиране във Велико Търново.

През юни старата столица ще приеме най-голямото международно състезание, провеждащо се в страната, „Купа България“, а през юли е домакин на Европейското първенство за юноши.

По-рано тази година съветът на Международната федерация по ориентиране даде домакинството но европейското по ориентиране на България, като страната ни бе предпочетена пред Чехия. Георги Карталов ще бъде главен технически ръководител на европейското първенство, а доц. д-р Тодор Педев е изпълнителен директор.

Над 300 състезатели се очаква да вземат участие на първенството на Стария континент. Юношите и девойките младша и старша възраст ще се състезават на спринт, дълга дистанция и щафета.

По време на заседанието на комитета по лятно ориентиране е обсъждано финалът на спринта да бъде във Велико Търново, дългата дистанция да се проведе в района на Мийковци, а щафетите в местността Ксилифор, съобщи председателят на федерация проф. Атанас Георгиев. Ксилифор и хотелски комплекс „Момина крепост“ ще бъдат център на шампионата на Стария континент за юноши и девойки през 2018 г.