Начало Новини Перито Морено – леденият мост на Патагония

Перито Морено – леденият мост на Патагония

1367

Синият лед на глетчъра Перито Морено, разположен в южната част на Андите, в аржентинската провинция Санта Крус, привлича хиляди туристи всяка година. Той е една от най-важните туристически атракции в Патагония, където има още близо 50 ледника. Въпреки рецесията, която бележат ледниците в южната част на платото, през последните три десетилетия се оказва, че Перито Морено е една от трите ледени маси, които всъщност нарастват. Ледникът Перито Морено е създал естествена язовирна стена в Г-образното езеро Аржентино и така го разделя на две части.

Заради липсата на оттичане, нивото на водата в южната част на езерото може да се покачи с 30 метра над основното ниво. В резултат на голямото налягане от водния обем, подводната част на Перито Морено се пропуква, но надводната част остава непокътната и така образува леден мост. Цикълът, през който се “изгражда” естествената язовирна стена и пропукването й, не е точен – понякога това се случва веднъж всяка година, друг път са нужни цели десет години.

 

 

 

 

Перито Морено е един от най-крупните резервоари на сладка вода в света. Внушителната му 5 километра широка ледена стена се издига на 74 м над повърхността на Аржентинското езеро, а общата му дълбочина достига 170 метра. Той, заедно с още 355 ледника, е част от Национален парк „Ледниците“ (Parque Nacional Los Glaciares), обявен от Юнеско през 1981 година за обект на световното наследство.

 

 

 

 

Ледникът носи името на аржентинския изследовател Франциско Морено. Сам по себе си глетчърът е уникална гледка, но ако имате късмета да сте наоколо докато огромни ледени маси се срутват във водата, то тогава определено ще сте свидетел на едно от най-впечатляващите природни зрелища. Тази година около 2500 туристи са имали това щастие да присъстват на събитието. Първото раздробяване на Перито Морено е през 1917 година, а последното на 2 март 2012 г. Той се разкъсва средно на всеки 4 до 5 години, като до днес са регистрирани 21 срутвания.

Най-подходящото време да видите този феномен е от октомври до април. До него има удобен транспорт, който включва полет до летище Ел Калафате, след това придвижването е с автомобил.