Начало Новини Криминална хроника Съдът отне имот от неблагодарна дъщеря, дарен ѝ от родителите

Съдът отне имот от неблагодарна дъщеря, дарен ѝ от родителите

857

Районният съд във Велико Търново развали договор за дарение в полза на дъщеря, направено от родители ѝ, поради неизпълнение на поети задължения за грижа. Искът е заведен от другата дъщеря на вече починалите собственици на имота.

Още през 90-те години ответницата заминала да живее в Гърция. През 2010 г., без сестра и да знае, тя убедила родителите си да и прехвърлят имота си във великотърновското село Ново село срещу задължението тя да се грижи за тях, докато са живи.

След като оформили нотариално дарението, щерката отново опрашила за Гърция. Минало време, майка ѝ паднала и си счупила крака. На помощ, обаче, вместо дарената с имот дъщеря, се притекла съседка, която изкъпала пострадалата, а другата ѝ дъщеря я завела в болница.

Ощетената наследничка се грижела за майка си и баща си, носела им храна, когато можела, а през останалото време старците се хранели от социалния патронаж.

Хората в Ново село свидетелствали пред съда, че живеещата в Гърция нито пращала пари, нито полагала грижи за родителите, дори не наела някой да ги гледа, когато вече били немощни. Освен това, когато синът ѝ, също живеещ в чужбина, си идвал, вместо да им помогне, ги псувал и им изключвал телефона, за да не могат да се обадят на леля му.

Възрастните хора не спирали да споделят пред съселяните си, че съжаляват за дарението, което са направили. След смъртта на родителите си, ощетената дъщеря разбрала, че те са преписали имота си на сестра и и завела делото.

„От разпита на свидетелите по безспорен начин се установи, че ответницата от дълги години живее в Гърция и, че не е осигурила по никакъв начин нормален живот на родителите си. Дори майката е починала болна, необгрижена, с влошена лична хигиена след претърпяно тежко счупване на долен крайник. Храната на старците се осигурявала от социален патронаж, за който те сами си плащали от своите пенсии. Ответницата не полагала дължимите грижи за баща си дори през кратките си престои в България. Цялата му издръжка била осигурена от неговите собствени доходи. Според свидетелите дарителите са съжалявали много за прехвърлянето на имота, оплаквали са се, че дъщеря им не се интересува от тях и по никакъв начин не се грижи за тях.” – се казва в решението на Районен съд Велико Търново.

Магистратите постановили, че договорът за дарение се разваля и неблагодарната дъщеря е осъдена да заплати на сестра си направените по делото разноски в размер на 1,473 лв.