Начало Новини Инфраструктура Четири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат обновени с европейски средства

Четири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат обновени с европейски средства

982

етири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат изцяло обновени с европейски средства. Това става възможно след подписания от Министерството на образованието и науката договор с Управляващия орган на оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020. Според контракта, 17 професионални училища в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище ще бъдат ремонтирани до 21 юни 2019 г.

В резултат на политиката на Община Велико Търново в подкрепа на образованието, старата столица заема водещо място в новия проект на МОН. Повече от година кметът Даниел Панов води разговори с директорите на професионалните гимназии в старопрестолния град за нуждата и необходимостта от осъвременяване на учебните бази.

Общата стойност на проекта  е близо 19 милиона лева. Основната част от средствата за 17-е училища ще постъпят по ОП “Региони в растеж”, а съфинансирането от страна на държавата е в размер на малко над 2.8 милиона лева.

Изцяло обновени ще бъдат материалните бази на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов“, Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон“ и Професионална гимназия по електроника “Александър Степанович Попов“ във Велико Търново.

Дейностите предвиждат саниране на сградите на училищата, подменяне на отоплителните и електрическите инсталации, водоснабдителната и канализационна мрежа, ремонтиране на спортните площадки и дворове. Ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания.

Обновяването на четирите гимназии ще ги превърне в съвременни образователни центрове, в които ще се подготвят квалифицирани кадри.

Развитието на професионалното образование, свързаността му с бизнеса, а оттам – и стимулирането на местната икономика е сред приоритетите на кмета Даниел Панов и управленския му екип.