Начало Новини Здраве Правят безплатен скрийнинг за туберкулоза в белодробната болница във Велико Търново

Правят безплатен скрийнинг за туберкулоза в белодробната болница във Велико Търново

878

Безплатни прегледи за туберкулоза на желаещи извършват до 9 декември в специализираната болница за белодробни болести „Д-р Трейман” – стационара на Света гора, във Велико Търново. Скрийнингът се прави от 8 до 14 часа. Кампанията „Седмица на отворените врати” започна от 5 декември и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризират здравословния начин на живот. Чрез безплатните прегледи се предоставя възможност на всеки за достъп до здравни услуги. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.