Начало Новини Благотворителност Велико Търново: БЧК планира създаването на Център за домашни грижи за възрастни...

Велико Търново: БЧК планира създаването на Център за домашни грижи за възрастни хора на територията на областта

1183

БЧК планира създаването на Център за домашни грижи за възрастни хора на територията на областта. Такива вече функционират в няколко области в страната и обгрижват над 700 души. Това каза пред журналисти в старата столица д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК и ръководител направление и директор „Социално-здравна политика“.

Тя коментира, че областната организация е изключително важна, тъй като има потенциал да развива редица социални инициативи. Д-р Тодорова припомни, че Областният червен кръст е най-голямата хуманитарна организация в региона. „Ние създадохме първите интегрирани здравно–социални услуги за възрастни хора. Надяваме се, че Областната организация във Велико Търново ще откликне с интерес, защото демографският проблем е много сериозно изразен в цялата страна, а ние като партньори на местните власти навсякъде в страната, бихме могли да направим неща за тази възрастова група малко по-поносими и по-достойни“, каза още зам.-генералния директор на БЧК.

Тя посочи, че инициативата съществува у нас от 2003 година. По думите й към момента се водят разговори с представители на местната власт във Велико Търново за създаването на Център и в региона. Според нея той ще е различен от всичко познати до сега социални услуги. Екипите, които работят в него, ще извършват домашни посещения на потребителите, като ще им оказват здравна и социална подкрепа. Обхванати ще са най-нуждаещите се възрастни хора – самотно живеещи, с хронични заболявания или трайни увреждания. „Новото е, че тези хора няма да трябва да напускат домовете си. Те ще получават помощта в познатата си среда, което е по-добре за тях“, коментира още д-р Тодорова. Тя подчерта, че подобни центрове съществуват в Италия, Германия и Австрия. Начините са финансиране са различни, като могат да се осигуряват средства по оперативни програми на ЕС, възможно е и смесено финансиране с участието на местната власт. Такъв е случаят с центъра във Варна. В страната подобни има и във Врачанска, Пловдивска и други области.