Начало Спорт Хандбал Велико Търново и Габрово приемат престижно международно първенство по хандбал за мъже

Велико Търново и Габрово приемат престижно международно първенство по хандбал за мъже

1005

Велико Търново и Габрово в съвместно партньорство отново ще приемат голям хандбален форум през лятото на следващата година. Международната федерация по хандбал (IHF) за пореден път гласува огромно доверие на родната централа и ѝ повери организацията на II Men’s Emerging Nations Championship. Новината дойде след проведеното в Херцогенаурах (Германия) заседание на изпълнителния комитет на IHF.

Първенството за хандбални нации, включени в проекта на Международната федерация по хандбал, ще се проведе от 16 до 26 юни 2017 г. с участието на мъжки отбори от 20 държави, съдии и официални лица от различни точки на планетата. Общият брой на участващите състезатели и технически лица е близо 400 човека.

Първото издание на Men’s Emerging Nations Championship беше в Косово през 2015 г. и в него премериха сили 16 мъжки отбора – Фарьорски острови, Латвия, Косово, Уругвай, Естония, Молдова, Камерун, Малта, Великобритания, Китай, България, Австралия, Ирландия, Албания, Андора и Армения.

Световната хандбална централа оцени чудесно подготвената кандидатура от екипа на Българската федерация по хандбал и предвид показаните вече добри организаторски способности на страната ни и градовете домакини, не се поколеба да даде шампионата през 2017-а на България. Срещите ще се играят в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” във Велико Търново и зала “Орловец” в Габрово.

Това е третият път, в който двата съседни града ще организират голям хандбален форум. През 1993 година в Габрово и Велико Търново се проведе Световното първенство за девойки, в което отборът ни спечели сребърните медали. През 2012 година отново в двата града се проведе европейският кръг от турнира на EHF/IHF Women`s Challenge trophy, спечелен от нашия женски национален отбор, който впоследствие триумфира и на интерконтинентално ниво в Мексико.