Начало Новини Политика Велико Търново обяви с декларация, че не иска бежанци

Велико Търново обяви с декларация, че не иска бежанци

872

Общинският съвет във Велико Търново прие декларация, с която категорично отказва да приема бежанци и мигранти на територията на града и общината.

Решението изразява мнението на гражданите на Велико Търново, заяви съветникът от ВМРО Николай Цонев след приемане на декларацията, предложена от групата “Патриотите-ВМРО”.

В документа Общинският съвет обявява, че е категорично против на територията на общината да бъдат разкривани бежански центрове или заселвани нелегални мигранти.

“Категорично заявяваме, че за решаването на въпроси, касаещи местната сигурност, от приоритетно значение е мнението на гражданите. Никой няма право да налага на обществото решения, които изискват широко и открито обществено обсъждане или дори провеждането на местен референдум”, коментира Николай Цонев.

По време на дебатите на заседанието главният секретар на Общината Мина Илиева заяви, че не бива да се всява паника.

“Кметът Даниел Панов е този, който защитава интересите на всички граждани на Община Велико Търново и не би позволил на територията на нашата община да има под каквато и да е форма бежански лагер”, заяви Илиева.

Изказването ѝ бе провокирано от питане, отправено към инж. Панов, който отсъстваше от сесията. Въпросът бе отправен от зам.-председателя на местния парламент Николай Илчев за това дали Великотърновска община е сред пилотните, които ще работят по европроект за трайна интеграция на бежанци.
Заедно с това и дали е отправено искане от държавата за изграждането на подобен лагер в региона и предвидени ли са конкретни мерки за това.

Декларацията против евентуалното изглаждане на бежански центрове беше приета единодушно от общинските съветници.

През септември от МВР заявиха, че се обмисля разширяване на съществуващите миграционни центрове и изграждане на нови.