Начало Новини Инфраструктура Инж. Даниел Панов и Управителният съвет на Националното сдружение на общините подкрепиха...

Инж. Даниел Панов и Управителният съвет на Националното сдружение на общините подкрепиха Националната програма за саниране на жилищните сгради

787

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, заедно с представители на УС на НСОРБ подкрепиха Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Това стана по време на среща с министъра на регионалното развитие (в оставка) Лиляна Павлова. Освен Даниел Панов, в разговора с министър Павлова участваха също заместник-председателят на УС на НСОРБ Иво Димов /кмет на Димитровград/, както и членовете на Управителния съвет Емил Кабаиванов /кмет на Карлово/, Владимир Москов /кмет на Гоце Делчев/ и Пенка Пенкова /кмет на Лом/.

Като представители на местната власт, която стои най-близо до хората, Панов и колегите му заявиха, че жителите на общините и градовете одобряват програмата за саниране на жилищните сгради. Министър Лиляна Павлова потвърди, че временно е преустановено сключването на нови договори за техническо и енергийно обследване, както и за строително-монтажни дейности. Причината е, че годишният финансов ресурс от 1 милиард лева е почти достигнат. Освен това, все още не е окончателно приет централният бюджет за 2017 г. и не е даден мандат за увеличаване на средствата по програмата с още 1 милиард лева.

По време на срещата отново бе потвърдено, че работата по сградите, чиито сдружения на собствениците имат договори с Българската банка за развитие и контракти с изпълнители, може да продължи. Необходимите за целта средства са част от гарантирания ресурс от 1 млрд. лв. Дали ще е възможно да бъдат сключвани нови договори зависи от това дали програмата ще получи подкрепа от Народното събрание и мандат за увеличаване на средствата с още 1 милиард лева при одобряването на бюджета за 2017 г.

По отношение на търговете за избор на изпълнители на техническо и енергийно обследване и на строително-монтажни работи, които се провеждат в момента, Павлова разясни, че участниците в тях могат да поискат удължаване на срока на валидност на офертите. Нови търгове могат да бъдат обявявани единствено под условие до осигуряване на финансов ресурс.

Даниел Панов и колегите му от Управителния съвет на Националното сдружение на общините ще инициират разговори с парламентарно представените политически сили в подкрепа на програмата за енергийна ефективност. Представителите на УС на НСОРБ не виждат нужда и мотиви за централизиране на процедурите и провеждането им от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според тях настоящият ред позволява на сдруженията на собствениците директно да комуникират с общините, изпълнителите и Българската банка за развитие, както и да контролират дейностите.

Националната програма за енергийна ефективност има три етапа: в момента се изпълняват мерки за многофамилни жилищни сгради от монолитен и панелен тип. Вторият етап е за тухлени многофамилни блокове, а третият – за еднофамилни къщи.