Начало Новини История Велико Търново празнува днес

Велико Търново празнува днес

1217

Велико Търново празнува днес. Празникът започва от над стогодишна традиция от църквата “Свети 40 мъченици” с литургия, поднасяне на цветя пред саркофага на цар Калоян и с декламация на текста на “Асеневата колона”. В шествие с портретите на благодетелите на Велико Търново, предвождано от свещеници с хоругви, ще се включат над 300 ученици.

В 10:30 часа пред сградата на общината ще се състои празничният ритуал за издигане на знамената. Празничен благослов ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, със слово ще поздрави съгражданите си кметът на старата столица Даниел Панов.

След тържествената сесия на Общинския съвет ще бъдат обявени тазгодишният почетен гражданин на старата столица и носителят на наградата “Велико Търново”.

Празничната програма ще продължи през целия ден с концерти на открита сцена в центъра на града. Предвидени са изложби, безплатни екскурзоводски турове, уличен парад и множество съпътстващи прояви.

От 20:00 часа ще се състои аудио-визуалният спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”, а над 200 доброволци ще пуснат светещи фенери в небето над града.

Празникът на Велико Търново – 22 март се свързва с победата на цар Иван Асен Втори над епирския владетел Теодор Комнин през 1230 година край Клокотница. По стар стил, епичната битка се е състояла на 9 март. В чест на голямата победа по заповед на владетеля е издигната църквата “Свети 40 мъченици” в столицата Търново, която XIII- XIV век е била и главната църква на Великата лавра. На една от колоните е гравиран надпис, в който са описани славните победи на цар Иван Асен Втори и успехите на неговото царуване. В черквата „Свети 40 мъченици“ се намират едни от най-значителните старобългарски епиграфски паметници – ОмуртаговатаАсеновата и граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

В първата година след Освобождението търновци приемат тази дата за празник на Търново и Велико Търново става първият град, който има свой постоянен празничен ден.