12.3 C
Велико Търново
четвъртък, април 25, 2024
Начало Новини Здраве Клиника в Търново изхвърля ползвани спринцовки и кървави марли в обикновени кофи...

Клиника в Търново изхвърля ползвани спринцовки и кървави марли в обикновени кофи за смет

829

Частна клиника във Велико Търново е била изловена в грубо нарушение, след като нейни служители са изхвърляли опасни биологични отпадъци в обикновените контейнери за смет.

Инспектори от общината са засекли абсолютно забранената и немарлива практика и лечебното заведение вече е глобено, съобщи БНР.

Санкцията е 500 лв., което е минимумът, който предвижда общинската наредба за опазване на околната среда, когато се отнася до фирми, а не за частни лица.

От клиниката са платили без възражения.

Инспекторите на общината са установили, че в контейнера за битова смет, който е даден на лечебното заведение, се изхвърлят употребявани спринцовки и кървави марли.

“Това е недопустимо и носи риск от зарази”, заяви категорично зам.-кметът по сигурността във Велико Търново Георги Камарашев.

От общината припомниха, че именно по този повод на 7 декември Регионалната екологична и Регионалната здравна инспекция ще направят среща с всички лечебни заведения в общините Велико Търново и Горна Оряховица, на която ще се обсъжда третирането на медицинските отпадъци.