Начало Новини Инфраструктура 30 ноември в обявен за Ден без жертви на пътя

30 ноември в обявен за Ден без жертви на пътя

852

30 ноември в обявен за Ден без водачи и пътници – жертви на пътя. Инициативата е част от традиционната акция „Зима“, която ежегодно протича на територията на цялата страна през ноември. Това съобщи гл. инсп. Атанас Атанасов, началник сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Велико Търново. Той припомни, че основната цел на полицаите е да осигурят превенция на тежките пътнотранспортни произшествия през зимата.

Припомняме, че днес е последният ден от акцията. Тя започна от 1 ноември и се проведе на 3 части. Първата част беше от 1 до 11 ноември. Тя бе насочена към водачите на пътни превозни средства, велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. Втората част се проведе от 12 до 20 ноември. Темата на кампанията беше „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и бе насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Третата част започна на 21 ноември и е под надслов „Безопасно шофиране през зимата“. Кампанията е насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите, поведението на водачите спрямо пешеходците и т.н.

Във всяка една от частите на акцията бе определен по един ден без жертви. На 2 ноември беше „Ден без велосипедисти – жертви на пътя“, на 16 ноември – „Ден без пешеходци – жертви на пътя“, а на 30 ноември – „Ден без водачи и пътници – жертви на пътя“. През трите части на операцията служители на „Пътна полиция“ в цялата дирекция извършваха оглед на съществуващата вертикална организация на движението, маркировки и при необходимост бяха направени сигнални писма до стопаните на пътя.