Начало Новини Криминална хроника Измамници събират “дарения” за Хитрино

Измамници събират “дарения” за Хитрино

717

Дни след жестоката трагедия в Хитрино, нагли измамници се изгавриха с болката и скръбта на хората там като организираха „благотворителна кампания” за набиране на средства за тях.

В понеделник в центъра на Велико Търново две жени на средна възраст спираха минувачи по тротоарите и им предлагаха да си купят картички, средствата от продажбата на които щели да отидат за нуждаещите се и останали без дом хора от шуенското село.

Картичките бяха със снимки на малки деца, останали очевидно от някоя от преишните им „благотворителни кампании” за събиране на средства уж за деца сираци от социални домове. Освен картичките, чиято цена бе 2 лв., но „желаещите могат да дадат колкото искат за благородната кауза”, двете жени предлагаха на минувачите в Търново да направят и по-крупно дарение, за което издаваха и касови бележки. Квитанциите представляваха попълнени хвърчащи ордери с печат, от който изобщо не се четеше написаното, на които харийки само мястото за конкретната сума бе оставено непопълнено.

На въпрос кого представляват и имат ли разрешение от местната полиция двете „благотворителки” обясняваха, че са представители на варненска благоторителна организация и вадеха от една пазарска чанта някакви папки с печати и подписи, които обаче показваха отдалеч и бързаха да приберат отново вътре.

Търновци припомнят, че това не са първите подобни шарлатанки. След почти всеки по-голям тъжен инцидент в старата столица се появявали емисари на подобни измислени благотворителни организации, които събирали средства уж в помощ на пострадалите.