Начало Новини Международна научна конференция “Християнството и Европа”

Международна научна конференция “Християнството и Европа”

999

Богословският факултет на Софийския университет организира международна научна конференция “Християнството и Европа” по случай 75-годишнината на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов Христов.

С решение от 29 септември 2016 година на факултетния съвет Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” взе единодушно решение да се проведе международна научна конференция в памет на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов Христов (06.06.1941-23.05.200) и по случай неговата 75-та годишнина. Научните доклади и дискусии ще се проведат на 02 декември 2016 г. /петък/ от 09:30 часа в Аулата на Богословския факултет в София – пл. „Света Неделя” №19. С решение №21 от 14 ноември 2016 г. св. Синод на БПЦ под предстоятелството на Негово светейшество българския патриарх Неофит благослови провеждането на това начинание, като архиереи на БПЦ начело с негово светейшество ще отслужат в началото на конференцията /09:00 ч./ и заупокойна панихида за всички от века почивши преподаватели на духовната ни Алма матер.

Специално за конференцията пристигат богослови и църковни историци от Гърция, Германия, Швейцария и Чехия, колеги и бивши студенти на проф. д-р Христо Стоянов Христов и настоящи водещи учени както от страната, така и от чужбина. Сред тях са хайделбергският църковен историк проф. Адолф-Мартин Ритер, проф. Доминик Буркхард от Вюрцбург и политическият социолог проф. Волфганг Шрьодер. В научните дискусии ще се включи и деканът на Богословския факултет на Софийския университет проф. Александър Омарчевски, зам.-деканът доц. Павел Павлов, колеги от ВТУ и Историческия факултет на Софийския университет.

проф. д-р Христо Стоянов Христов
проф. д-р Христо Стоянов Христов

Проф. д-р Христо Стоянов Христов е роден на 6 юни 1941 г. в гр. Пазарджик. През 1960 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” на гара Черепиш, Врачанско, а през 1965 г. завършва Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София. През годините 1967-1969 специализира в Босе, Швейцария, и в Бохум, ФРГ. От 1966 г. е аспирант (докторант) по История на Църквата, а докторатът му е върху протестантските мисии в България, защитен през 1971 г. От същата година е асистент по църковна история, от 1979 г. – доцент и от 1985 г. – професор. Преподава Обща история на Църквата, История на БПЦ и История на съвременните православни църква. Защищава хабилитационен труд на тема „Из историята на иконоборството (717-741)” (изд. в ГДА, Т. 30 (56), 1980-1981, София, 1990). Проф. д-р Христо Стоянов Христов е активен участник в богословските диалози на БПЦ с инославните през 80-те и 90-те години на ХХ в. Той е и сред основателите на Православния богословски факултет във Велико Търново, за което през 2002 г. е посмъртно удостоен с грамота от Великотърновския университет “Св. Кирил и Методий”, която ще е част от експонатите на съпътстващата конференцията изложба.

Личната равносметка на проф. д-р Христо Стоянов Христов, направена малко преди да почине, включва обучението на над 3,000 студенти, както и подготовката на многобройни специализанти и петима асистенти, които застъпиха веднага след кончината му в ръководените от него катедри в София и Велико Търново.