Начало Новини Образование Стартира бакалавърска програма по софтуерно инженерство във Великотърновския университет

Стартира бакалавърска програма по софтуерно инженерство във Великотърновския университет

982
Проф. Мирослав Гълъбов - декан на ФМИ във ВТУ, Никола Вълчанов - технически директор и ръководител на научния екип, и Димитър Манчев, управляващ директор на
Проф. Мирослав Гълъбов - декан на ФМИ във ВТУ, Никола Вълчанов - технически директор и ръководител на научния екип, и Димитър Манчев, управляващ директор на "Програмиста" (от ляво на дясно)

Програмиране от първия ден. Платен стаж в края на първата година. Това е мотото на тъкмо стартиралата бакалавърска програма по софтуерно инженерство във Великотърновския университет. Инициативата е на една пловдивска компания, която напук на много от конкурентите си вярва в способността на българската образователна система да произвежда качествени кадри за ключовия за икономиката технологичен сектор. Самата тя създадена от преподаватели, “Програмиста” е подела инициативата да предложи нова методология за обучение на специалисти.

Годината е 2013, мястото – Пловдивският университет, а героите – шепа преподаватели и асистенти. Софтуерната индустрия в България вече процъфтява. “Обединява ги идеята, че искат да създадат компания, която е модерна, отговаря на изискванията на програмистите си и прилага нестандартни методи”, казва Димитър Манчев, управляващ директор на същата тази компания днес. Така преди три години в Търговския регистър се появява дружеството “Програмиста”.

“Всичко се развива много бързо”, продължава разказа си Манчев. Първият клиент се появява малко след основаването – нишова американска софтуерна компания, за която “Програмиста” започват да работят след обикновено запитване. Екипът дори не си спомня как са ги намерили. Отначало пловдивската компанията разработва и внедрява софтуер по поръчка, а после осигурява и поддръжката му. Това е основният ѝ бизнес и в момента. Три години по-късно обаче от “Програмиста” се замислят вече да минат на следващото ниво и да се ориентират към собствени продукти, за да са по-малко зависими от прищевките на пазара.

За да осъществи последното, компанията ще се нуждае и от още специалисти. А това е един от основните проблеми на висококонкурентния сектор – липсата им или по-скоро недостатъчната скорост на създаването на качествени такива. Така “Програмиста” прилага нов нетрадиционен метод.

Кодът на софтуерните успехи

“От самото ѝ създаване компанията работи тясно с университетските среди. Така и започва да привлича висококачествени кадри”, разказва Манчев. Част от служителите на “Програмиста” освен в бизнеса участват активно и в академичните среди като преподаватели и асистенти. Последното активно се стимулира от компанията.

Като зародила се в обятията на Пловдивския университет фирмата съвсем естествено разчита отначало на изкованите там софтуерни специалисти и ги стимулира, предлагайки им стажантски програми и интересни проекти. Тъкмо наличието на качествена подготовка в материята е и първата причина “Програмиста” да започне да расте така бързо. С порастването на клиентското портфолио и бизнеса пропорционално се увеличават и нуждите от разработчици. С проекта за произвеждане на качествени специалисти в сътрудничество с формалната образователна система се заема Никола Вълчанов, който е ръководител на научния екип в компанията. Всъщност компанията няма чак толкова силно изразена нужда от големи количества кадри – достатъчно показателно е, че от юли насам екипът се е увеличил с около 5%. “Има голяма доза идеализъм, но естествено целта е и да си създадем подходящи специалисти за нашите нужди”, откровен е Манчев.

Така от “Програмиста” започват да се оглеждат и погледът на мениджмънта се спира на Велико Търново. “Направихме проучване и решихме на база на резултатите от него. В Пловдив вече имаме подобни инициативи, в София няма необходимост – там има и университетско обучение, и академии на различни компании. А университетът във Велико Търново е най-големият в Северна България”, обяснява Димитър Манчев какво е наклонило везните. От компанията бързо постигат съгласие с университета и подпомагат обновяването на материалната база, за да бъде технологично адекватна към бъдещите занятия.

Идеята на новата бакалавърска програма, която компанията инициира, е да обърне наобратно методологията, по която се преподава софтуерно инженерство. Вместо основно теоретичен фундамент в първите две години от четиригодишната програма “Програмиста” залага на практиката. “Хората започват да програмират от ден първи, при това на модерни технологии, а в края на първата година ги чака стаж”, обяснява Манчев. От компанията, разбира се, няма да имат каквито и да било юридически права над студентите, но ще им предлагат стаж и бърза писта за влизане в редиците на компанията. “Идеята на това е хората да не си губят времето със студентски работи по магазини и заведения, докато учат и станат способни да работят по специалността си, а да са готови още в началото на следването”, допълва Манчев.

През зимния семестър на 2016 г. 33 студенти започват своето бакалавърско обучение за софтуерни инженери към университета във Велико Търново. Амбициите на “Програмиста” са за тройно повече следващата академична година. А още по-смелите планове са за други университети партньори. “Вече имаме запитване от Американския университет”, казва Манчев и допълва, че се надява по този начин да се затвори пропастта между нуждите на бизнеса и начина на подготвяне на кадри.

Програмен вундеркинд

Велико Търново е интересна дестинация за младата компания и по още една причина – там се намира третият по големина офис на “Програмиста” в страната. Най-голям е този в Пловдив, следван от екипа в София, където са около 40% от общо 120-членния екип на разработчика. В момента във Велико Търново за компанията работят около 25 специалисти. Офисът е открит миналата година като част от териториалната експанзия на “Програмиста”, стигнала и до Варна и Благоевград. “Отваряме офиси, където има добри специалисти”, казва Димитър Манчев.

Местонахождението на клиентите на компанията не е определящ фактор. Защото като повечето динамично растящи компании и тази работи за външния пазар. Основните клиенти на “Програмиста” са други софтуерни компании, но тук-там има и такива от енергийния сектор и производството, обяснява Манчев. За тях компанията развива софтуер и системи по зададени спецификации, често олекотени системи за управление на ресурсите (ERP), апликации за маркетинг и др. Специалистите в компанията покриват голям спектър от технологии – PHP, .Net, SharePoint, както и мобилните операционни системи iOS и Android. А клиентите на компанията са разпръснати по света, като около 65 – 70% от приходите на “Програмиста” на този етап идват от американския пазар, останалите са от Великобритания и Западна Европа. За 2015 г. компанията има оборот от 15.1 млн. лв., което е ръст от над 100%. Освен това компанията има и много добър марж на печалбата – тя достига 4.134 млн. лв.

Именно големият дял на американските клиенти обаче навежда мениджмънта на компанията на мисълта за следващата стъпка в развитието. Въпреки че Манчев очаква и през 2016 г. да се запази стабилният ръст над 100% в приходите, все повече се усеща нестабилност на пазарите на клиентите в САЩ, което в дългосрочен план би дало отражение върху бизнеса на “Програмиста”. Според него това, което би направило пловдивските разработчици няколко идеи по-назависими от колебанията в бизнеса на клиентите им и предпочитан партньор пред по-евтини сходни предложения на конкуренцията в Индия например, е да се ориентират към създаването на собствени продукти. Това е и планът за развитие, над който компанията вече работи и ще обяви по-конкретните му параметри догодина.

Да, “Програмиста” е само на три години, но оглавява софтуерната класация за малки и средни предприятия заради ръста на приходите си от 110%. Планира да запази темпото и през тази и следващата година. Ще продължи инициативността си и в образователния сектор в опит да затвори “бездната между теорията и практиката”, както я нарича Манчев. А догодина обещава и още една голяма изненада в сектора.