Начало За Забава Музика МДТ „Константин Кисимов” подготвя симфоничен концерт за Празника на Велико Търново

МДТ „Константин Кисимов” подготвя симфоничен концерт за Празника на Велико Търново

1260

Симфоничен концерт, посветен на Празника на Велико Търново 22 март, подготвят от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Музикалната вечер за ценителите на класическата музика ще бъде на 23 март от 19 часа в голяма зала на театъра.

Избрани произведения на Моцарт, Вебер, Щамиц, Росини и Менделсон са включени в програмата. Те ще звучат в изпълнение на солистите Павел Стойчев – кларнет, Момчил Пенов – обой, Младен Николаев – кларнет и Светослав Алексиев – цигулка заедно с оркестъра на театъра. Диригентската палка е поверена на госта Георги Патриков, който е и преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София.

Ценителите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на Концерт за обой и оркестър на Моцарт, Концертино за кларнет и оркестър на Вебер, Концерт за кларнет, цигулка и оркестър на Щамиц, Увертюра към операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, Концерт за два кларнета и оркестър на Менделсон, съобщиха от пресцентъра на културната институция в старата столица.

Диригентът на концерта Георги Патриков започва музикалното си обучение на шестгодишна възраст. През 2004 г. завършва НМА „Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. През 2003 г. посещава майсторски клас при проф. Йорма Панула в Берлин. Участва в международни конкурси в Италия и Украйна. През 2006 г. печели ІІІ награда на конкурса „Генадий Рождественски” – София. Патриков е гост-диригент на симфоничните оркестри на Плевенската филхармония, Видинската  филхармония, Варненското оперно-филхармонично дружество. Изнася концерти с оркестъра на НМА „П. Владигеров”. В момента  е редовен асистент на проф. Пламен Джуров и проф. Крум Максимов в НМА – София, а от 2008г. – диригент към Държавна филхармония – Шумен.

Георги Патриков  е познат на търновската публика от коледния концерт на МДТ и музикалния спектакъл „Моцарт за Моцарт”, посветен на 260-годишнината от рождението на гениалния композитор.