Начало Новини Мирослав Маринов, кандидат-кмет на ГЕРБ в Павликени: Ще развием местния потенциал и...

Мирослав Маринов, кандидат-кмет на ГЕРБ в Павликени: Ще развием местния потенциал и даденостите на региона

1331
Мирослав Маринов е кандидатът за кмет на Община Павликени, издигнат от ПП ГЕРБ
Мирослав Маринов е кандидатът за кмет на Община Павликени, издигнат от ПП ГЕРБ

Мирослав Маринов е кандидатът за кмет на Община Павликени, издигнат от ПП ГЕРБ. Произхожда от семейство на учители. Израснал е в павликенското село Недан, където е завършил основното си образование. Възпитаник е на русенската английска езикова гимназия „Гео Милев“. След завършването си започнал работа като преводач от английски в Институт по соята – гр. Павликени. Именно там се почувствал привлечен от работата в аграрния сектор и завършил Аграрен университет – Пловдив. От тогава до сега  е работил все в областта на земеделието. Основал е собствена компания, в която постоянно заети са около 10 човека. Към днешна дата Мирослав Маринов обработва около 7,200 дка пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, а от тази година и соя. Рожден ден празнува на 14 февруари. Женен е, има две дъщери, които вече имат синове, така че е  дядо на трима внуци.

Какво ви провокира да се впуснете в кметската битка за Павликени?

Първо се чувствам подготвен и второ се чувствам неудовлетворен от управлението на настоящия кмет. Два мандата съм общински съветник, председател съм на комисията по приватизация и общинска собственост, и на комисията по земеделие. Добре съм запознат с това, което се случва в общината. В Павликени има нужда от повече прозрачност и граждански контрол при разходването на публични средства – през последния мандат съветниците от ГЕРБ много пъти алармираха за такива нередности, но всичко се замита, а до хората достига само някаква напудрена информация. Затова аз планирам създаването на Обществен съвет и всички важни проекти за Павликени да се обсъждат предварително с членовете му. Освен това за мен приоритет ще бъдат младите хора и жителите на малките населени места. Обмислям нова философия при определяне на бюджета за Павликени, Бяла Черква и селата в общината. Според мен в момента към тях се връщат много малко средства, въпреки че основно местният бюджет разчита на наеми от земеделски земи. Затова планирам приходите към селата да се повишат поне с 30%.

Как приемате издигането на вашата кандидатура – като оценка за добре свършена работа или предизвикателство?

По-скоро като добре свършена работа, което е и мнението на хората, които ме познават и на хората, с които съм имал делови отношения. Донякъде е и предизвикателство, заради голямата отговорност, която се поема за управлението на една община. Но съм готов да нося отговорността на решението си да приема и да се кандидатирам.

Какви амбиции и цели си поставяте?

Амбициите ми са в края на мандата моите съграждани да ме поздравят за едно успешно управление. А 6-годишният ми внук, който се оплака, че с приятелчетата няма къде да си играе, да иска по-често да си идва в Павликени. Иска ми се наистина нашите младежи да намират смисъл да създават семействата си тук, а не да бягат от родното си място. Това е една много ярка тенденция за Павликени през последните години и този факт истински ме натъжава. Всички усилия ще положа, за да бъде управлението на общината в услуга на хората, а не на няколко човека. Знам, че градът и селата имат сериозен потенциал и можем да събудим нашия район, който в момента е известен единствено като „червен бастион“. Целта ми е Павликени да бъде една жива, динамично развиваща се община, съчетаваща устойчиво развитие на леката промишленост, аграрния сектор  и туризма.

Каква кампания ще водите?

Не бих спестил някои недостатъци на досегашното управление, защото има доста, но като цяло, винаги съм бил привърженик на градивното, такава е и философията на ГЕРБ. Ние винаги подхождаме с позитивното, никога не обещаваме нещо, което няма как да се изпълни, и никога не нападаме с удари под кръста.

Какво ще заложите в кандидат – кметската си програма?

Прозрачност при управление и разпределение на общинските активи. Това е най-важното! Активно използване на европейските фондове, но усвояването на средства да не е самоцел, а резултат на добре обмислени решения, които да кореспондират с общинския план за развитие до 2020 г., да не се работи „на парче“. Освен това ще създам условия за пълно използване на местния потенциал и даденостите на региона. Сред другите ми приоритети е създаването на устойчива бизнес среда на малките и средни предприятия, както и изравняване на стандартите от благоустройството между централната градска част, кварталите и съставните селища. В управлението на Павликени трябва да има ясни правила и предвидимост при вземането на решения, така че хората да знаят какво да очакват от местната власт и местното управление.

Какви са конкретните проблеми, които не търпят отлагане?

Подмяна на водопроводната мрежа в Павликени – трябва да се подготви втория етап. Изграждането на нови водоизточници в насели места, където водата не достига. Ремонт на захранващите водопроводи, тъй като загубата на питейна вода е над 70%. Необходимо е пълно обследване на състоянието на тротоарните площи и поетапното им ремонтиране или изграждането на нови, там където е необходимо и изграждането на достъпна среда на хора с увреждания.

Какви са настроенията в Павликени на прага на кампанията?

Спокойни. Нормалните хора нямат причина да се чувстват по друг начин. Напрегнати разбира се има, но това са онези, които имат доста неща да обясняват…

Кой смятате за ваш основен опонент?

Кандидатът за кмет от БСП инж. Емануил Манолов, досегашен кмет на общинната.

Очаквате ли опити за “удари под кръста” и черен пиар в хода на кампанията?

Във всяка една изборна кампания се случват подобни неща. По-често това са индивидуални изпълнения, които не звучат сериозно и на които не би трябвало да се обръща внимание. Надявам се, че основните предизборни щабове ще се държат сериозно и няма да предприемат такива действия.