Начало Новини Политика Велико Търново отново получи националната награда за социални иновации

Велико Търново отново получи националната награда за социални иновации

808

За втора поредна година Велико Търново е сред първенците в България в сферата на социалните иновации. С награда бе удостоен доставчикът на социални услуги в старопрестолния град – Сдружение “ЗОВ”. Церемонията по връчването на призовете бе организирана от Министерството на труда и социалната политика.

Неправителствената организация бе отличена за иновативна менторска програма. Със своята дейност от “ЗОВ” подкрепят деца в риск и лишени от родителски грижи, които живеят в пет центрове за настаняване от семеен тип във Велико Търново и кризисния център за деца, жертва на трафик или насилие в с. Балван.

В рамките на услугата “Мобилен център за информиране, консултиране и подкрепа на деца” менторската програма на сдружение “ЗОВ” подпомага подобряването на социалните умения на малчуганите.

Община Велико Търново остава първата и единствена институция, която през 2015 г., редом с неправителствени организации, фондации и сдружения бе отличена за иновации в подкрепа на социалната икономика. Това се случи благодарение на успешния модел, по който работят четирите арт-работилници към домовете за възрастни хора с умствени увреждания в селата Пчелище и Церова кория, защитеното жилище в Дебелец и Дом за възрастни хора “Венета Ботева” във Велико Търново.