Начало Новини История В Търново проектират царска алея и археологически парк

В Търново проектират царска алея и археологически парк

870

Старият квартал „Асенов” във Велико Търново ще се сдобие с нова туристическа атракция – царска алея по река Янтра. Тя вече се проектира, а финансиране ще се търси от Европа, по финансовите механизми за подобряване на туристическата инфраструктура и създаване на прилежащи към нея атракции.

Алеята ще е предназначена за пешеходни турове. Тя ще се простира от храма „Свети Четиридесет мъченици” до църквите „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”, като ще минава под Владишкия мост и покрай Шишмановата баня, чиято реставрация вече започна. Част от нея ще бъде буквално по речния бряг. За да станат още по-привлекателни за туристите, всички културно-исторически обекти ще станат част от общ археологически парк.

Бъдещият проект ще облагороди зоните около трите църкви в подножието на Царевец н Трапезица. Освен като атракция, алеята ще бъде ценна придобивка и за жителите на старинния квартал.

Екипът на кмета Даниел Панов вече е натрупал опит с проекти от този тип. Изцяло бе ремонтиран площад „Цар Асен I” пред Царевец, бе създаден успешният Музей на българските царе, историческият Владишки мост бе изцяло реконструиран, а в града вече се движи и туристическо влакче. Експонирани бяха зидовете от средновековния храм „Св. Иван Рилски”, а на финал е социализацията и частичната реставрация на хълма Трапезица.