Начало Новини Благотворителност На над 19,000 души е помогнала Областната организация на БЧК за последните...

На над 19,000 души е помогнала Областната организация на БЧК за последните четири години

1000

На над 19,000 души е помогнала Областната организация на БЧК – Велико Търново за последните четири години. Това каза по време на отчетно-изборното събрание на организацията д-р Бонка Попова, председател на Областния съвет на БЧК.

Тя коментира, че сред основните дейности, които Организацията изпълнява, освен планинско и водно спасява, се нарежда и социално–помощната дейност. „За последните 4 години сме помогнали на над 19,000 – деца в неравностойно положение, възрастни хора, лечебни заведения, както и индивидуални помощи, които сме оказали на хора, които са имали нужда“, каза още д-р Попова. Тя обясни, че БЧК – Велико Търново продължава да работи активно с много доброволци, но поясни, че жените все още взимат превес над мъжете. „Това означава, че трябва да работим в тази насока. Освен това искаме да обучим повече доброволци като експерти, което е много важно, защото при една критична ситуация това са хората, които трябва да ръководят т.нар. спонтанни доброволци, които не са включени при нас. Друга основна насока, която също е много важна, тъй като ние сме партньор с всички останали административни власти, това е работата при бедствия и катастрофи“, каза още председателят на Областната структура.

Тя припомни, че БЧК разполага с много обучени доброволни формирования, които са обучени да реагират при подобни ситуации. Освен това има и обучени психолози, които също помагат.