Начало Новини Политика Кандидати от ГЕРБ се срещнаха с част от актьорския състав на МДТ...

Кандидати от ГЕРБ се срещнаха с част от актьорския състав на МДТ „К. Кисимов“

835

2018-та да бъде обявена за Година на театъра у нас, а държавата да оборудва всички храмове на Мелпомена с театрални автобуси, удобни както за транспортирането на декори, така и за отмора по време на пътуванията на артистите. Това са някои от предложенията, които интелектуалецът и собственик на Издателство „Фабер“ Нейко Генчев има в сферата на културата и в частност, театъра. „В тези области имам много идеи, с които съм се запътил към парламента“, каза издателят, който е част от листата на ГЕРБ, по време на среща с част от актьорския състав на МДТ „К. Кисимов“.

По думите му, за първи път у нас се наблюдава процес по преосмисляне значението на културата и мястото ѝ в обществения живот. Пред присъстващите артисти Нейко Генчев представи акцентите от програмата на ГЕРБ в сектора, сред които е приемането на цялостна стратегия за развитие. Бъдещото правителство на ГЕРБ поема и ангажимент да модернизира материалната база, от каквото има нужда и великотърновският театър, а също да подкрепя и популяризира българската литература, в синхрон с театралното изкуство. Подкрепа на поректи за попълване на библиотечните фондове и приоритетно финансиране за опазване на културното наследство,  са други от набелязаните мерки.

Пред артистите Нейко Генчев сподели, че заедно със  съмишленици в момента работи над изготвянето на дългосрочна стратегия за развитието на културата и във великотърновския регион. Той цитира изследване, според което има пряка връзка между инвестициите в театър и култура, и икономическото развитие на една община. Издателят и общественик Нейко Генчев бе категоричен, че поетите от ГЕРБ ангажименти имат своята сериозна тежест, тъй като практиката доказа, че Бойко Борисов нито веднъж не е пропуснал да спази обещание.

За среща с великотърновските актьори, в театъра бяха и Георги Недев, проф. Любомира Попова, Росица Димитрова, Евгени Стоев, Георги Давидов и Станислав Стоянов – също кандидати от листата на ГЕРБ. С конкретните компетенции в своята сфера, целият екип, както и всеки от тях поотделно ще бъдат застъпници на интересите на театъра и на региона.

Съвсем конкретни ангажименти, след поставени при срещата въпроси, пое собственикът на рекламна агенция Станислав Стоянов. В отговор на желанието на артистите да имат свои рекламни места във великотърновските квартали, още в следващите дни неговата фирма ще изработи специални информационни табла. За 120-годишнината от рождението на патрона на търновския театър Константин Кисимов, кандидат-депутатът пък се ангажира да направи 18 пана, които да влязат в изложба, посветена на големия актьор, която ще се разположи пред Факултета по изобразително изкуство в старата столица.

Любовта към театралното изкуство трябва да се подхранва още в детска възраст, категорична бе проф. Любомира Попова, която изтъкна пряката връзка между образованието и театъра. Тя и колегите й са убедени, че театърът не само образова и дава естетическо възпитание, но и изгражда мисленето. В новия парламент, депутатите от ГЕРБ ще подкрепят и възстановяването на детските театрални школи.

Едно от най-важните неща, които актьорите поискаха от бъдещото правителство на ГЕРБ е увеличаване на бюджета на културното министерство, както и повишаване на заплатите на артистите. Всичко е възможно, когато държавата се управлява далновидно и разумно, както беше в мандатите на премиера Бойко Борисов, категорични са кандидатите за народни представители. След като вече има изградена инфраструктура, с което е повишен инвеститорския интерес, стимулирана е икономиката, постигнате видим растеж, новото правителство на ГЕРБ вече има възможност да изведе нови приоритети, категорични са кандидат-депутатите. Пример за това е сериозният акцент, който ГЕРБ постави върху образованието, обясниха кандидатите от листата, която в бюлетината ще изберем с номер 11.

От ръководството на МДТ „К. Кисимов“ категорично благодариха на ГЕРБ за подкрепата, която винаги е била факт, за разлика от периода на безвремие при правителството на Орешарски.