Начало Новини Изкуство Недялко Славов представя „Камбаната” във Велико Търново

Недялко Славов представя „Камбаната” във Велико Търново

971

След успешни премиери на „Камбаната“ в градовете София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, писателят Недялко Славов ще се срещне с почитателите си във Велико Търново. Новият му роман предизвика толкова голям интерес, че тиражът му свърши за по малко от месец след излизането. „Камбаната“ носи изключителен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че Недялко Славов е явление в съвременната българска литература.

Романът беше определен като „литературна плесница на целия ни преходен период“, а мнозина твърдят, че след „Калуня-каля“ „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности.

Премиерата на „Камбаната“ в град Велико Търново ще е на 1 декември (четвъртък) от 18:00 ч. в книжарница „Хермес“.

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.

Недялко Славов е носител на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“ за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.

В края на 2015 г. романът „432 херца“ спечели престижната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Книгата беше отличена заради извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.

През 2016 година „432 херца“ спечели и награда „Пловдив“.